Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi dan devetnice uoči blagdana blažene Marije Propetoga

Blato (IKA)

Sedmoga dana devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga, u utorak 6. srpnja, molilo se za djecu i mlade, a ispred župne crkve u Blatu na Korčuli misu je predslavio župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima (BiH) don Josip Galić.

Na početku slavlja domaći župnik don Željko Kovačević pozdravio je okupljene, a među njima posebno provincijalnu predstojnicu Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Emilu Barbarić.

Predslavitelj don Josip u propovijedi je rekao da je u središtu sedmoga dana devetnice u središtu promišljanja dijete. „Bez djeteta nijedna zajednica, ni crkvena ni društvena, nema budućnost. U našem europskom civilizacijskom krugu živimo u vremenu koje baš i ne voli dijete, jer ono je, kao novi život, često sredstvo poruge. Dijete je u središtu Božje objave. U Božiću, Bog je učinio sebe malenim. To je ljepota kršćanske vjere. Bog je postao jedan od nas ljudi. Mogao se pojaviti kao odrastao čovjek, kao kralj, a on je došao kao malo dijete da nas ne prestraši, da nas ne pregazi, da ga možemo lakše prihvatiti. Sve što je govorio vodilo je najvažnijoj temi njegova poslanja: kraljevstvu nebeskom. Kraljevstvo nebesko je cilj njegova dolaska, njegova otkupljenja, smisao i jedina svrha našega života. Između mnogih divnih poticajnih riječi zasigurno su: ‚Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.‘ Nije nam rekao da budemo djetinjasti nego da budemo kao dijete“, primijetio je.

„Uzima osobine djeteta da nam kaže kakvi moramo biti, ako hoćemo doći u kraljevstvo nebesko. A kakvo je dijete? Najprije čisto i iskreno, ono je bez maske. Dijete ne zna glumiti. Nauči to tek kad ga mi, odrasli svojim lošim odgojnim metodama prisilimo na to. Dijete ne glumata! Ono zna biti prijatelj, zna se radovati trenutku u kojem jest. Mi, odrasli, ne živimo u sadašnjosti – ili smo u prošlosti ili u budućnosti. A valja živijeti sada, ovaj trenutak! To dijete zna“, ustvrdio je don Josip.

„U svom odrastanju gubimo jednostavnost i radost zbog krivih prioriteta. Ne zaboravimo da se već na krštenju roditelji pozivaju primajući svijeću: ‚Primite svjetlo Kristovo. Vašoj brizi, roditelji, povjerava se da podržavate ovo svijetlo (svijetlo svijeće simbolizira vjeru u uskrslog Krista).‘ Djeca su preslika života nas odraslih. Oni će sutra biti odraz našega rada ili naše lijenosti, naše vjere ili naše nevjere, našega morala ili našega nemorala, naše ljubavi ili, ne daj Bože, naše mržnje.“

Misu je suslavio župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robert Jugović.

U misi su sudjelovala i predškolska djeca iz Dječjeg vrtića „Marija Petković“ – Podružnica „Blato“ i djeca iz dječjeg zbora „Stope“ koja su predvodila pjevanje. Djeca iz zbora „Stope“ čitala su molitvu vjernika, a djeca iz DV-a „Marija Petković“ i DV-a „Blato“ sudjelovala su u prinosu darova. Popratni tekst čitala je Slavica Bošković.

Nakon popričesne molitve bio je poseban blagoslov djece. Slavlje je zaključeno molitvom blaženoj Mariji Propetoga i molitvom za izbor novoga dubrovačkog biskupa.

Prije mise djeca su predmolila krunicu, a tekstove otajstava čitala je Petra Mašković.