Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi dan velike devetnice za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera

Slavonski Brod (IKA)

Devetnica Djetetu Isusu, kojom služavke Maloga Isusa nastavljaju molitvu za proglašenje blaženim i svetim svoga utemeljitelja, sluge Božjega Josipa Stadlera u godini 180. obljetnice njegova rođenja i krštenja, nastavljena je u ponedjeljak 25. rujna 2023. u Stadlerovoj spomen-kući u Brodskom vinogorju u Slavonskom Brodu.

Misu u kapeli Djeteta Isusa predslavio je vlč. Marinko Miličević, suradnik u brodskoj Župi Bezgrješnog Srca Marijina. Suslavio je vlč. Bruno Diklić koji je na studiju u Rimu.

Kako je uz domaće župljane sudjelovalo 30-ak djece, vlč. Miličević im je u homiliji prigodnim primjerom približio lik sluge Božjega Josipa Stadlera. Pojasnio je da su kršćani krštenjem primili božansko svjetlo koje daje smisao njihovom životu te su ga pozvani neprestano njegovati da bi ono u njima uvijek pobijedilo tamu.

„Pozvani smo čitati i razmatrati Riječ Božju, jer je ona svjetiljka našega života“, naglasio je.

Govoreći o Stadlerovu životu, posvijestio je da se svjetiljka vjere koju je primio od svojih roditelja, unatoč žalostima kojima je bilo prožeto njegovo djetinjstvo, u njemu nije gasila.

„To je davalo smisao njegovu životu, koji je bio jedna pozitivna avantura, jer se nije dao obeshrabriti onim što je bilo teško u njegovu životu, nego je gledao u ono što je ispred njega. Kao kršćani pozvani smo razmišljati: kako nasljedovati Krista, što je Njegova volja za nas, što bismo voljeli za njega raditi, što daje smisao našem životu, čime nadvladavamo svoje krize, koliko vremena provodimo u molitvi… Kada sebi odgovorimo na ta pitanja spoznat ćemo kojim putem trebamo hoditi, što je za nas Božja volja“, zaključio je vlč. Miličević.

Okupljena pred kipom Maloga Isusa i Stadlerovom slikom, dječica su zajedno s vjernicima molila pobožnost Djetetu Isusu, a potom molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim.

Pjevanjem božićnih pjesama ugođaj Božića posebno je dočaralo 30-ak dječice iz Župe Bezgrješnog Srca Marijina predvođene s. Ankicom Tomas. Na upit djece zašto su toga dana pjevali božićne pjesme, iako nije božićno vrijeme, s. Pavka Dujmović, kućna poglavarica služavki Maloga Isusa, pojasnila je da njihove sestre kao i Prijatelji Maloga Isusa svakog 25. u mjesecu slave božićno otajstvo i pjevaju božićne pjesme, jer je to dan Isusovog rođendana.

U prostranom dvorištu Stadlerove spomen-kuće druženje je nastavljeno uz okrjepu koju su priredile Stadlerove duhovne kćeri, služavke Maloga Isusa.