Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) na sedmi od trinaest utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 27. travnja, misu je predslavio župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Fra Ivan je na početku propovijedi okupljenim štovateljima sv. Ante postavio pitanje: „Zašto nam je zdravlje toliko važno?“ Dodao je da se toliko isticanje zdravlja, pogotovo danas, ponekad može činiti kao da je u suprotosti s vjerom. „Stavljam na dvije suprotne strane naš duh i naše tijelo. ‚Duh je voljan, ali tijelo je slabo‘, reći će sv. Pavao“, nastavio je.

Podijelivši primjere strogoga pokorničkog življenja naslovnika šibenske samostanske crkve – sv. Frane i sv. Ante, i njihovoga propovijedanja, primijetio je da su oni znali granicu trapljenja i cijenili tijelo. Ukazao je i da se Isus utjelovio.

„Slavimo ovih dana Uskrs i promatramo Isusa koji je uskrsnuo – Njegovo tijelo je uskrsnulo. Preobraženo. Jedno veliko teološko pitanje kakvo je to Isusovo preobraženo tijelo. Kakvo će naše tijelo biti nakon smrti i uskrsnuća? Ne znamo. Ali imat ćemo tijelo. Tijelo nije ništa loše. Nije zlo. Mi smo zapravo utjelovljena duša i produhovljeno tijelo“, ustvrdio je propovjednik.

Osvrnuvši se na današnje vrijeme i zablude vezane uz tijelo rekao je da je teologija tijela „tempirana bomba koja će se aktivirati u 21. stoljeću“. „Po tijelu smo muško – žensko. I Isus je bio muškarac. Po tijelu otkrivamo svoju narodnost – ona nas povezuje s drugim pored nas. Isus je bio pripadnik židovskog naroda. Po tijelu dobivamo i jezik kojim komuniciramo s drugima. Sv. Frane je napisao pjesmu Brata Sunca koja je postala prva pjesma na narodnom talijanskom jeziku.“

„Ali danas se pojavljuju nove tabu teme kad govorimo o tijelu. Neki ne žele prihvatiti tu razliku muško – žensko koju nam tijelo stvara. U sportu se dopušta natjecanje muškarcima u disciplinama sa ženama. A znanstvenici kažu da je muško tijelo drugačije od ženskog“, istaknuo je fra Ivan.

Na kraju je poručio da je smisao tijela i duše „da uzvratimo Bogu na njegovu ljubav“. „Isus je kao tjelesan čovjek uskrsnuo. Zahvalimo mu na našem daru tijela i koristimo svoje tijelo tako da jednom zajedno s njime uskrsnemo“, zaključio je o. Penava.

Misu je suslavio gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić.

Vjernici su se prije mise pripremali moljenjem krunice, Večernje i pobožnosti sv. Anti, a nakon mise iskazali su štovanje moćima sv. Ante.

Priprava za svečev blagdan nastavit će se osmim utorkom 4. svibnja kada će misu fra Augustin Zdravko Kordić.