Budi dio naše mreže
Izbornik

Šest osoba posvećenoga života i jedan svećenik oteti na Haitiju

Port-au-Prince (IKA)

Šestoricu članova Družbe braće Presvetog Srca otela je 23. veljače naoružana skupina, a jedan je svećenik otet nakon misnoga slavlja u Port-au Princeu. Biskup Dumas, koji je ozlijeđen u eksploziji, podvrgnut je operaciji.

Braća Presvetog Srca bili su na putu prema školi „Ivan XXIII.“ na Haitiju u trenutku otmice, piše Vatican News. „Molimo za njihovo oslobođenje i za kraj ove pošasti nesigurnosti“, navodi se u priopćenju lokalnih redovnika, koji ističu kako je škola jedina koja još uvijek radi na rizičnom području u središtu glavnoga grada Port-au-Princea. U istom je gradu, u četvrti Bicentenaire otet svećenik koji je upravo završio s misnim slavljem u kapelici Gospe Fatimske.

Također je objavljeno kako je mons. Pierre-André Dumas, biskup Anse-à-Veaua i Miragoânea podvrgnut dvjema operacijama nakon što je ozlijeđen eksplozijom u kući u kojoj je boravio tijekom posjeta Port-Au-Princeu. Prelat je bolje i počeo je jesti, javljaju lokalni izvori, a uskoro bi trebao biti prebačen u bolnicu u Miamiju.

Nesigurnost je i dalje vrlo prisutna na Haitiju zbog snažne političke nestabilnosti i policije koja se ne može suprotstaviti naoružanim bandama. Svećenici i redovnici često su mete otmica skupina kriminalaca koji vjeruju da je haićanska Crkva bogata i da može platiti otkupninu. Prije mjesec dana su naoružani napadači oteli su najmanje šest časnih sestara kao taoce kada su preuzeli kontrolu nad autobusom u kojem su putovale te su ih odvezli u nepoznatom smjeru. Tada je papa Franjo, 21. siječnja, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja tražio njihovo oslobađanje te molio za društveni sklad i prekid nasiljâ. Nekoliko dana kasnije redovnice su puštene na slobodu.

Ključne riječi:
haiti otmica redovnici Svećenici