Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti dan XXVII. Hoda Franjevačke mladeži

Kloštar Ivanić/Šibenik/Slavonski Brod (IKA)

Članovi Franjevačke mladeži (Frama) zaključili su u petak 29. srpnja prvi dio svog hodočašća na tri rute po Hrvatskoj u okviru XXVII. Hoda Frame.

Članovi Zagrebačkog područnog bratstva Frame su na putu do posljednje destinacije prehodali zadnjih 18 kilometara od Čazme do Kloštar Ivanića.

Putovanje je bilo ispunjeno glasnim pjevanjem, opuštajućim razgovorima i prekrasnim molitvama.

Nakon što su se smjestili, najeli i napili čuli su nagovor fra Mateja Jovanovca koji je govorio o poniznosti kao majci kreposti. Kruna dana bilo je klanjanje pred Presvetim i misa koja je odmah uslijedila. Kasnije su prisustvovali na večernjem kvizu, svjedočenju i pjevanju duhovnih pjesama. Sutradan, u subotu kreću na drugi dio Hoda, u Asiz.

Hod Splitsko-dubrovačkog i Zadarsko-šibenskog područnog bratstva Frame ostvaren je u razdoblju 24. – 29. srpnja na regionalnoj razini, a nastavlja se u Asizu do 3. kolovoza. Ove godine su u šesto dana propješačili 103 kilometra između Sinja i Šibenika (prošli su Prugovo, Lećevicu, Sitno i Danilo). Hod su završili u Župi sv. Jeronima na Meterizama u Šibeniku, gdje je duhovni asistent fra Ante Bešlić, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja slavio misu zahvale za sve proživljeno i ostvareno proteklih dana.

Dani su bili osmišljeni u molitvenom hodu, razmatranjima, nagovorima, pobožnostima, radom u skupinama, izmjenom osobnih iskustava, zajedničkim trenutcima rekreacije te sakramentima pomirenja i euharistije. U pojedinim danima hoda mladih i njihovom duhovnom asistentu pridružili su se redovnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, sestre služavke Malog Isusa te sestre franjevke od Bezgrješne. Držali su kateheze, nagovore i sudjelovali u molitvenim točkama dana.

Mladi će se sa sudionicima iz ostalih hrvatskih područnih bratstava susresti na putu prema Asizu i tijekom boravka u njemu.

Na trećoj ruti kroz Slavoniju, posljednjeg dana hodanja, djevojke su u ranu zoru svojom pjesmom probudile mladiće te su svi zajedno krenuli iz Rušćice prema posljednjem odredištu, Slavonskom Brodu. Ta ruta bila je kraća od ostalih, no, bez obzira na to, bila je veoma zahtjevna, ali uz pjesmu i molitvu uspješno su stigli do svoga cilja.

Oko podneva stigli su na odredište, Samostan Presvetoga Trojstva u Brodu. Nakon prijeđenih stotinjak kilometara, unatoč visokim temperaturama umoru i žuljevima, neki su posljednjih 100 metara pretrčali.

Zahvalu Gospodinu iskazali su oni pred crkvom plešući i pjevajući Himnu Franjevačke mladeži. Dočekao ih je pozdravio gvardijan fra Klaudio Milohanović.

Nakon što su se okrijepili ručkom imali su nešto slobodnog vremena. Uslijedio je nagovor mladomisnika fra Vinka Brkovića o ispovijedi i euharistiji prema geslu ovogodišnjeg Hoda „Tko blaguje moje tijelo i pije krv moju, ima život vječni“ (Iv 6, 54).

Nakon nagovora imali su vrijeme za osamu u kojoj su razmišljali najviše o svojim grijesima i preispitivali svoju savjest. Tijekom osame imali su mogućnost za slavlje ispovijedi. Nakon osame slavili su misu u samostanskoj crkvi, koju je predvodio fra Vinko.

Naglasio je da euharistija usavršava vjeru, učvršćuje nadu i umnaža ljubav.

„Kad primamo Krista pripremamo se za život vječni. Pozvani smo u to vjerovati“, posvjestio je mladima. Pojašnjavajući razliku između dobrog i svetoga čovjeka naglasio je da su kao kršćani pozvani, ne samo biti dobri, nego i sveti.

„Dragi članovi Frame, hodajte ovim svijetom uzdignute glase, jer Isus Krist koji je uskrsnuće i život, živi za vas, daruje vam se i sam sebe predaje u vaše ruke. Zato govorite da mu želite vjerovati, molite ga da vam pomogne izabrati pravi put, da na tom putu ostanete uz njega. Dođite u hram Božji, tu čistiti svoju dušu…“, rekao je uz ostalo propovjednik.

Kao povjerenik Frame Osječkog bratstva fra Matija Marijić, koji je i duhovni asistent Frame Vukovar zahvalio je sudionicima za njihovu žrtvu, trud, ustrajnost na tom nimalo lakom putu, koji je i sam u cijelosti propješačio.

„Iza nas je mnogo prijeđenih kilometara, mnogo napora, žrtve, ali i mnogo radosti, zajedništva i divnih trenutaka koje ćemo nositi u svojim srcima“, rekao je uz ostalo fra Matija.

Zahvalu je uputio i gvardijanu koji ih je primio i ugostio do polaska za Asiz.

Prema kolijevci franjevaštva krenuli su točno u ponoć. Ondje će zajedno s ostalim mladima iz drugih zemalja u utorak 2. kolovoza proslaviti blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulu i izmoliti potpuni oprost.