Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti dan XXVII. Hoda Franjevačke mladeži

Čazma/Rušćica/Danilo (IKA)

Članovi Franjevačke mladeži nastavili su u četvrtak 28. srpnja svoje hodočašće na tri rute po Hrvatskoj u okviru XXVII. Hoda Franjevačke mladeži (Frama).

Članovi Zagrebačkog područnog bratstva Frame su se petog dana Hoda uputili iz malog mjesta Štefanja prema Čazmi. Udaljenost od 16 kilometara prehodali su za tri sata, pritom uživajući u pogledu na čazmanski kraj.

Prolazeći kroz sela, svjedočili su Krista pjesmom, molitvom i razmatranjem u šutnji. Naporan hod olakšala je okrjepa na brežuljku koji je otkrivao pogled na Čazmu. Nakon dolaska smjestili su se u gradsku dvoranu, uslijedio je ručak, odmor, a potom i kateheza te rad po skupinama. Tema dana bila je „Nedostojno blagovanje Tijela i Krvi – Ispovijed“. Fra Marino Kuzminski potaknuo je sudionike na razmišljanje o tome kako pristupaju ispovijedi i pričesti. Istaknuo je kako Bog daje sredstva spasenja u svakodnevnim gestama, kao što su pružanje ruke, zagrljaj, blagovanje kruha ili ispijanje (umjerenih količina) vina. Na takav način uputio je da čovjek u svom odnosu s Bogom treba biti jednostavan, baš kao sv. Franjo. Potaknuti tim mislima, slavili su sakrament pomirenja i euharistiju.

Dan su završili Večernjom molitvom iz koje se istaknuo redak Psalma 30: „Slušaj, Gospodine, i smiluj se meni; Gospodine, budi mi na pomoć!“

Članovi Osječkog područnog bratstva Frame nastavili su svoj hod prema Rušćici. Po dolasku domaćini su im pripremili ručak s kojim su se okrijepili fizički, ali neki su kalorije i potrošili igrajući nogomet. Nakon fizičkog odmora nekome i umora duhovno su se napunili nagovorom kojeg je predvodila sestra Rafaela Jozić. Nakon zanimljivih skečeva uslijedilo je misno slavlje u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije.

Dalmatinska bratstva hodočastila su do Danila, a u petak nastavljaju prema Šibeniku.