Budi dio naše mreže
Izbornik

Sestre kćeri Milosrđa ugostile skupinu Ukrajinaca na otoku Korčuli

Zagreb (IKA)

Družba kćeri Milosrđa na otoku Korčuli ugostila je od 12. do 18. rujna skupinu Ukrajinaca iz Brodya, mjesta blizu Lavova.

Ratnu stvarnost u svojoj domovini majke i djeca su na nekoliko dana zamijenili ljepotama Blata i Prižbe, uz velikodušnost brojnih dobročinitelja.

Boravak Ukrajinaca ostvaren je u okviru pilot-programa pomoći Ukrajini, koju provodi američki Caritas – Catholic Relief Service (CRS), Hrvatski Caritas te nad/biskupijski Caritasi, a kojem su se priključile i redovnice Družbe kćeri Milosrđa te su otvorile svoja vrata i ugostile 18 djece i 32 odrasle. Voditelj skupine bio je grkokatolički župnik u Brodyu o. Andriy.

Dio gostiju iz Ukrajine bio je smješten u samostanu redovnica u Blatu na Korčuli, a dio na Prižbi.

Gosti iz Ukrajine vrijeme su proveli u različitim aktivnostima uz duhovnu podršku. Uz svakodnevno slavlje bogate liturgije i molitvu, djeca i majke su uređivali vrt i okoliš, a nije izostalo ni kupanje u moru. Također su posjetili Blato, samostan i svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa, gdje su slavili liturgiju.

Posljednjeg dana svojeg boravka na Korčuli sudjelovali su u misi u Župi Svih svetih u Blatu koju je predslavio domaći župnik don Željko Kovačević te su nakon ručka nastavili svoje putovanje prema Međugorju, gdje će se moliti za mir u svojoj domovini.

Posebnu zahvalu sestre su u ime gostiju iz Ukrajine uputile župniku Kovačeviću te župljanima Župe Svih svetih iz Blata, koji su prikupili 12 700 kuna da djeci i majkama iz Ukrajine tijekom njihovog boravka na Korčuli ništa ne bi nedostajalo.

U organizaciji i realizaciji boravka uz redovnice su sudjelovali: križevački vladika mons. Milan Stipić, Caritas Dubrovačke biskupije, don Željko Kovačević te konoba Zlinje iz Blata.