Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Deseti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 17. svibnja desetim utorkom u nizu.

Večernju misu u samostanskoj crkvi, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, predslavio je župnik u Ražinama don Donald Marković. Vjernicima je na fotografiji velikog formata kao deseti u nizu simbol sv. Ante predstavljeno Dijete Isus.

Don Donald se u homiliji osvrnuo na naviješteni odlomak iz Evanđelja po Ivanu u kojem Isus završava svoj prvi oproštajni govor. Kazao je da su apostoli i učenici bili u strahu kako će funkcionirati bez Isusa kad on ode. Stoga im Isus obećava Duha Branitelja i mir. Podsjetio je da Isus i nakon svog uskrsnuća najprije rekao: Mir vama!

Isusov mir razlikuje se od mira koji svijet nudi, rekao je propovjednik, primijetivši da o miru govore i oni koji ratuju. „Isusov mir dolazi iz srca, iz duše“ i ako ga nema u srcu neće ga biti ni u svijetu ni u obiteljima. Tko posjeduje taj mir podnijet će i bilo kakvo progonstvo, poručio je.

Pozvao je vjernike da odbace iz svog života sve ono što su tijekom godina nagomilali na svoja leđa i što im smeta da bi vratili djetinju jednostavnost, radost i iskrenost koje su se s vremenom izgubile.

„Neka nam Dijete Isus bude uzor, sjećanje i pomoć“, zaključio je don Donald.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić te župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Željko Klarić.

Okupljeni štovatelji sv. Ante prije mise su molili krunicu i Večernju, a nakon slavlja su iskazali štovanje relikvijama sv. Antuna.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na jedanaesti utorak u nizu, 24. svibnja će kao simbol biti predstavljen jezik.