Budi dio naše mreže
Izbornik

Svi Sveti u Šibeniku: Biskup Rogić predslavio misu u katedrali sv. Jakova

Šibenik (IKA)

Euharistiju na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, u šibenskoj katedrali svetog Jakova predslavio je biskup Tomislav Rogić.

„Blagdan Svih svetih uzdiže oči naše duše, misao naše svakodnevice prema onome što nas za sada nadilazi, nedohvatno nam je, a opet već sada utječe na naš život. I u ovim konkretnim okolnostima pandemije, opće napetosti, neizvjesnosti – Nebeska Crkva svih Svetih pruža nam utjehu i ohrabrenje. Svjesniji smo da ovaj život ima svoj kraj, ali smrt je tek novi početak za one koji vjeruju. I to početak koji više nema kraja. S tim pogledom vjere sve teškoće sadašnjeg trenutka gube svoju oštricu, jer su prolazne“, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Temelj na kojem stoji naša vjera jest Kristovo uskrsnuće. Svojom žrtvom na križu otkupio je naše grijehe. Na sebe je uzeo naše kazne. Došao nam je pokazati koliko nas Bog voli. Svojim uskrsnućem otvorio nam je širom vrata vječnosti, vrata Božjega milosrđa i pokazao kamo vodi naš život. Smisao našeg života je ostvariti nebesko kraljevstvo, živjeti zauvijek u Božjoj blizini, poručio je biskup u homiliji.

Naglasio je ako nam je životni cilj nebo, ako smrt za nas nije kraj, onda će naš život biti posve drugačiji. U svjetlu Isusovih obećanja blažene vječnosti, sve u našem životu poprima drugačiji smisao. Vječna radost koja nam se nudi ima snagu osmisliti naše nevolje, dati snage u trpljenju, prihvaćanju patnje. Nebo kao cilj osmišljava našu velikodušnost: pomoći drugome u potrebi i onda kad za to nećemo dobiti ni obično „Hvala!“ Kraljevstvo nebesko izvor je naše nade i snaga naše iskrene ljubavi za Boga i brata čovjeka, poručio je, između ostalog, biskup Rogić.

Uz šibenskog biskupa suslavili su umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić i katedralni župnik don Krešimir Mateša.