Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij „Čovjek unutar i izvan granica znanosti“

Rijeka (IKA)

Na Teologiji u Rijeci 12. i 13. prosinca održan je znanstveni simpozij pod naslovom „Čovjek unutar i izvan granica znanosti“ na kojemu su predavači govorili o odnosu teologije i znanosti u suvremenoj znanstvenoj kulturi.

Prvoga dana profesori su održali predavanja, a drugoga radionice sa studentima.

„Svako naše znanje počiva na čovjekovim spoznajama, na trudu marljivih znanstvenika. Takvo uvjerenje nas vodi do pitanja, kako onda znanstvenici između širokih poljana svoga znanstvenog područja mogu ući objektivno u kontekst istraživača drugih, naizgled oprečnih i nepomirljivih, znanja stečenih bilo ljudskim umom ili božanskom objavom“, rekao je u uvodnim riječima dr. Franjo Mijatović ispred organizatora simpozija. „U kojoj mjeri se stoga još uvijek može govoriti o uspostavljanju tradicionalnih teističkih uvjerenja u okviru novonastalog čovjekovog seberazumijevanja? Suočeni s novim situacijama i spoznajama teolozi i filozofi upućeni su na nova promišljanja u razdoblju posttradicionalne religioznosti i filozofije. Nužnost sistemsko teologijsko-filozofijske utemeljene perspektive različitih svjetonazorskih paradigmi, s adekvatnim razumijevanjem božanskoga u svijetu, zahtijeva kritički dijalog s prirodnim, humanističkim, društvenim, tehničkim i drugim znanostima. Stoga su cilj ovog susreta i projekta dijalog i suradnja kao neizbježni sudionici u otkrivanju zagonetnosti svijeta i čovjeka“, rekao je dr. Mijatović na početku susreta.

Prvo predavanje održala je prof. dr. Nela Veronika Gašpar, predstojnica Teologije u Rijeci, područnog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, istaknuvši promišljanje pape Benedikta XVI. o dijalogu teologije i prirodnih znanosti koji bi se trebao odvijati na filozofskoj platformi. „Suvremeno je društvo oblikovano mišlju da postoji samo ono znanstveno dokazivo. Tu vidimo da znanost ima problem priznati svoje granice i želi ponuditi čovjeku cjelovitu viziju svijeta“, rekla je dr. Gašpar. „U tim novim okolnostima pred teologijom stoji uvijek isti zadatak, a to je otvarati obzore prema Božanskome“.

Predavanja su održali ili poslali doc. dr. Mario Bernadić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu s naslovom „Rastući izazov neoludizma: Zašto suvremeni čovjek sve češće odbacuje notorne znanstvene činjenice?“, dr. hab. Piotr Roszak s Katoličkog sveučilišta u Toruniu o dijalogu znanosti i teologije te profesori s riječke Teologije doc. dr. Saša Horvat o temi „Problematika razlaganja ljudske religioznosti u evolucijskoj perspektivi“; dr. Tomislav Zečević o uskrsnuću kao događaju preobraženja i dr. Franjo Mijatović pod naslovom „Biblijsko stvaranje svijeta i evolucijska slika svijeta – problem svjetonazora ili slika svijeta?“. Drugoga dana radionice su održali doc. dr. Richard Pavlić i dr. Mario Tomljanović.