Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinoda u središtu online sastanka pape Franje i Vijeća kardinala

Vatikan (IKA)

Sinoda biskupa bila je tema online sastanka Vijeća kardinala i pape Franje održanoga u utorak 21. rujna u poslijepodnevnim satima, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenio portal Nedjelja.

Na sjednici su sudjelovali kardinali Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Sean Patrick O’Malley, Oswald Gracias i Fridolin Ambongo Besungu koji su bili povezani na internet platformi iz svojih zemalja dok su kardinali Pietro Parolin i Giuseppe Bertello te tajnik Vijeća nadbiskup Marco Mellino bili u Rimu. Rad kardinala pratio je papa Franjo iz svoga ureda u Domu Sv. Marte u Vatikanu.

Nakon kratkog uvoda kardinala Maradiage Sveti Otac govorio je o otvaranju sljedeće Sinode biskupa o sinodalnosti.

Kako se navodi u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, rimski biskup je ponovio svoja dva interventa koja su, po njegovom mišljenju, središnja točka razmišljanja o sljedećoj Sinodi. Prvo je izgovorio prigodom 50. obljetnice uspostave biskupske sinode 2015., a drugo je govor upućen vjernicima Rimske biskupije prošle subote. Pojasnio je kako srce promišljanja nije toliko produbljivanje neke teme koliko učenje o načinu življenja Crkve, obilježeno na svim razinama međusobnim slušanjem i pastoralnim stavom, osobito pred iskušenjima klerikalizma i rigidnosti.

Kardinali su u svojim govorima iskazali različite aspekte sinodalnog puta osobito prema potrebama zemalja iz kojih dolaze kako bi se prevladali sektaški i pristrani interesi.

Sastanak, koji je započeo u 16:00 sati, završen je u 18:00 te je dogovoren idući susret za prosinac koji bi se, ako uvjeti dopuste, trebao održati u Rimu u prisutnosti kardinala.