Budi dio naše mreže
Izbornik

Sisačku biskupiju pohodili vjernici župa Krašić i Oštrc

Krašić/Oštrc/Sisak (IKA)

Vjernici župa Krašić i Oštrc hodočastile su u subotu, 13. kolovoza u potresom ranjenu Sisačku biskupiju. 

Prvo su obišli crkvu Pohoda BDM u Topuskom gdje ih je dočekao župnik fra Ante Pervan. Kratko su razgledali i grad i Toplice. U Glini su posjetili župnu crkvu Sv. Ivana Nepomuka. O mjestu i nastanku današnje župne crkve govorio je generalni vikar Sisačke biskupije i župnik preč. Ivica Mađar. Potom su pohodili marijansko svetište u Gori gdje ih je dočekao dugogodišnji župnik Paško Glasnović, čovjek koji je u životu proživio mnoge patnje – od Domovinskog rata do nedavnih velikih potresa. Osnaženi lijepim riječima preč. Glasnovića uputili su se do centra razrušene Petrinje i posjetili župnu crkvu Sv. Lovre gdje ih je dočekao župnik preč. Josip Samardžija. U crkvi su molili i pjevali točno u 12 sati i 19 minuta, odnosno u vrijeme kada je prije manje od dvije godine razorni potres jakosti 6,2 prema Richteru opustošio Petrinju i okolicu. 

Zatim su pohodili sjedište Sisačke biskupije gdje su ih dočekali sisački biskup Vlado Košić te mons. Cvitkušić. Biskup ih je upoznao sa stanjem u biskupiji i odveo ih do Starog grada Siska, mjesta gdje se održala povijesna bitka obrane od Turaka.

Nakon posjeta Sisačkoj biskupiji otišli su u svetište Majke Božje Vukovinske koje se nalazi u Zagrebačkoj nadbiskupiji (Župa Pohoda BDM u Vukovini). Obišavši oko oltara Gospe Vukovinske, pripremili su se za svečanu misu sakramentalnom pomirenja i molitvom krunice. Misa je slavljena u sklopu devetnice u čast Majci Božjoj Vukovinskoj, a predvodio ju je župnik u zagrebačkim Šestinama preč. Robert Šreter, voditelj pobožnosti. Obogaćeni sakramentima posjetili su stari župni dvor u Starom Čiču. Ondje ih je dočekao preč. Đuro Sabolek, župnika župe Vukovina i dekan Velikogoričko-odranskog dekanat.

Ključne riječi:
Krašić Oštrc Sisačka biskupija