Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje na žrtve Široke Kule

Široka Kula (IKA)

U Širokoj Kuli je u nedjelju 13. listopada upriličen spomen na žrtve ubijene prije 28 godina u Domovinskom ratu. Misu zadušnicu u crkvi Sv. Mateja predvodio je postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja u koncelebraciji sa župnikom preč. Lukom Blaževićem.

Prije mise kod Spomenika svim žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelji stradalih, svijeće i vijence položili su general Mladen Markač te predstavnici vlasti, škole, policije i vojske.

U propovijedi je mons. Batelja istaknuo da je Široka Kula zajedno s drugim katoličkim selima u ovom dijelu Like, prošla krvavu kupelj. „Ubijali su Turci, ubijali su žandari, u Drugom svjetskom ratu ubijali su četnici i partizani, ubijali su zloćudnim ideologijama zaraženi pojedinci. Iz mržnje prema katoličkoj vjeri, u krvavu kupelj bačene su bezbrojne nevine žrtve, čak djeca i starci. Božja nas riječ poziva da ozdravimo, da se okupamo u ljubavi Božjoj koja je jedina kadra pročistiti savjest, oprati zloću, iscijeliti svaku ranu. Istom očišćena srca smijemo stati pred Gospodina, suca živih i mrtvih, suca ubojica i žrtava i moliti vječni pokoj mrtvima, a obraćenje i mir duše živima. Tek pročišćene savjesti možemo istinski vjerovati i pravom Bogu služiti“, istaknuo je mons. Batelja.

„Iz obveze savjesti i poštivanja vjere onih koji svoje živote nisu položili samo za domovinu nego baš za katoličku vjeru spominjemo se i partizanskih žrtava u župi Široka Kula u Drugom svjetskom ratu kad je ovdje ubijeno njih 164. U Gospiću i okolici njih 3500! Među njima su i strijeljani svećenici Vladimir Kargačanin, kateheta u Gospiću i Dragutin Kukalj, župnik u Gospiću te službenica Božja s. Žarka Ivasić, rodom iz Krašića. Strijeljana je 16. svibnja 1946. uza zid grobljanske kapele Sv. Marije Magdalene u Gospiću“, spomenuo je mons. Batelja.

„S osobitim pijetetom obilježavamo spomen na našu braću i sestre iz Široke Kule i okolice koja su stradala u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Ukupno 40 žrtava. Ubijeni su samo zato što su bili katolici, zato što su ljubili svoj dom, svoj rod i hrvatsku grudu djedovine. Pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine, pobili su ih radi etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva“, naveo je mons. Batelja.

„U spomen na te žrtve podignut je ovdje u Širokoj Kuli spomenik prozvan ‘Portal hrvatske povijesti’. Podignut je pokraj obnovljene crkve Sv. Mateja, koju su pripadnici četničko-partizanske vojske 21. lipnja 1942. godine polili petrolejem i zapalili, a vi je 2000. na istom mjestu iz temelja ponovno sagradili. Vjerujemo da ni patnje žrtava koje danas oplakujemo i molitvom pratimo nisu bile uzalud. Opominju nas sa sv. Pavlom da se ne predamo malodušnosti, nego da se trsimo oko ‘spasenja u Isusu Kristu’, zajedno s vječnom slavom. Hrabre nas da ne napuštamo rodnu grudu, da čuvamo rod i dom, a iseljenici da se svojoj kući vrate. Neka Bog bdije nad ovom hrvatskom zemljom i narodom! Neka rod Hrvata ne izumre! Majko Božja, čuvaj Božji narod i pastire! Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas“, istaknuo je mons. Batelja, a objavljeno je na mrežnoj stražnici župe sv. Josipa u Ličkom Osiku.