Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjemeništarci pohodili župe Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije

Brckovljani/Gornji Dubovac/Vrbovec (IKA)

Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa sa Šalate pohodili su 10. studenoga župe Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na poziv vlč. Mirka Matasovića, upravitelja župe sv. Brcka u Brckovljanima (Zagrebačka nadbiskupija) te negdašnjeg odgojitelja u Međubiskupijskom sjemeništu, nekolicina sjemeništaraca u zajedništvu s vlč. Goranom Bužakom, odgojiteljem u sjemeništu, sudjelovala je u nedjelju 10. studenoga na slavlju prvoga dana trodnevne duhovne pripreme za proslavu zaštitnika te drevne župe. Svečanu misu predvodio je vlč. Bužak u koncelebraciji s domaćim župnikom, a sudjelovali su sjemeništarci Ivan Leško i Stjepan Kovačić (sjemeništarci Sisačke biskupije) te domaći sin Krunoslav Lukšić, sjemeništarac II. godine. Sjemeništarci su, po završetku mise, posvjedočili o svom duhovnom pozivu i opisali život u sjemeništu, a vlč. Bužak je okupljenim vjernicima zahvalio na molitvi za duhovna zvanja te preporučio učenicima viših razreda osnovne škole dolazak na jedan od „Vikenda u sjemenište“ kako bi se i sami uvjerili u ljepotu življenja u Kristovoj blizini na način kako to trenutačno živi njihov sumještanin.

Istoga dana u župi sv. Margarete u Gornjem Dubovcu (Bjelovarsko-križevačka biskupija) preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, predvodio je, na poziv vlč. Zvonimira Rogine, župnika župe koji upravlja i župom u Malom Ravnu, svečano misno slavlje na početku Hodočašća sjemeništaraca u ovu mladu biskupiju koja će ove godine, 5. prosinca, proslaviti 10. obljetnicu utemeljenja.

Naime, papa Benedikt XVI. bulom „De maiore spirituali bono“ uspostavio je 5. prosinca 2009. godine Bjelovarsko-križevačku biskupiju te za prvog biskupa novoutemeljene biskupije imenovao je mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, a župna crkva Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru uzdignuta je na razinu stolnice dok je, za konkatedralu, određena crkva Sv. Križa u Križevcima. Bjelovarsko-križevačka biskupija ustrojena je u 58 župa i 7 dekanata.

U pohodu župi Gornji Dubovec u pratnji rektora Pavlakovića bila su trojica sjemeništaraca Leon Levačić, sjemeništarac Varaždinske biskupije, Lovro Sušac, sjemeništarac Đakovačko-osječke nadbiskupije te Petar Vuković, sjemeništarac Zagrebačke nadbiskupije. Rektor je zahvalio domaćem župniku Rogini na pozivu te je zahvalio župljanima na prikupljenoj materijalnoj pomoći za potrebe sjemeništa. Ova župna zajednica koja ima oko 450 vjernika, zajedno sa župom Mali Raven u kojoj je oko 1.120 vjernika, kroz nekoliko je tjedana marljivo sakupljala plodove svojih njiva i polja te ih dopremila na šalatski brijeg, stoga je upriličeno misno slavlje bilo u znaku zahvale za primljena dobročinstva.

Čitava sjemenišna zajednica okupila se potom u župi Presvetog Srca Isusova i Sv. Ladislava kralja u Malom Ravnu na misi koju je slavio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik u koncelebraciji s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa te domaćim župnikom vlč. Zvonimirom Roginom. Sjemeništarci su ministrirali, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor uz pratnju sjemenišnog tamburaškog orkestra kojeg su za ovu prigodu uvježbali profesori i vanjski suradnici sjemeništa Ana Jazbec i Božidar Ljubenko.

U homiliji, vezanoj uz misna čitanja XXXII. nedjelje kroz godinu, duhovnik je poručio kako kraj liturgijske godine koji se približava poziva na razmišljanje o životu, njegovoj prolaznosti i „poticaj je da si posvjestimo pitanje za koga i zašto živimo?!“

Sjemeništarci su posjetili i zajednicu Cenacolo u blizini Vrbovca, koja djeluje u okviru Udruge „Sveti Lovro“. Zajednica koja djeluje pored Vrbovca ima 24 štićenika, a duhovni je don Ivan Filipović.

Sjemeništarci predvođeni svojim odgojiteljima stigli su u popodnevnim satima na veliko imanje koje se nalazi na adresi Kučari 1 u okolici Vrbovca, a tu ih je dočekao predstavnik štićenika Zajednice koji ih je upoznao s poviješću objekta te im ukratko predstavio terapeutski program koji se provodi u zajednici. Središnji događaj bila je zajednička molitva u kapeli te kasnije kratko druženje štićenika zajednice sa sjemeništarcima i odgojiteljima uz topli čaj.

Potom su sjemeništarci posjetili župu i grad Vrbovac. Nakon razgledavanja grada i njegovih znamenitosti, na poticaj domaćeg župnika vlč. Zorana Grgića, upriličen je poseban susret sjemeništaraca i odgojitelja s ministrantima i krizmanicima župe sv. Vida mučenika u Vrbovcu. U neformalnom razgovoru i bratskom zajedništvu sjemeništarci su mladima posvjedočili o svom duhovnom pozivu, predstvili im u audio-vizualnom formatu život u sjemeništu, a vlč. Bužak je okupljenima podijelio promotivne materijale sjemeništa, pozvavši ih na programe koje sjemenište posebno nudi za krizmanike i ministrante.

Večernje misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi u Vrbovcu, slavio je preč. Pavlaković u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima vlč. Mlakarom i vlč. Bužakom i domaćim župnikom vlč. Grgićem.