Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje obnove zavjeta sestara klanjateljica Krvi Kristove

Banja Luka/Zagreb (IKA)

Tri sestre juniorke obnovile su redovničke zavjete u Družbi klanjateljica Krvi Kristove, u nedjelju 10. rujna 2023., u kapeli samostana „Novi Nazaret“ u Banjoj Luci, tijekom euharistijskog slavlja kojim je predsjedao banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup Komarica u homiliji je istaknuo dragocjeno služenje sestara klanjateljica Krvi Kristove u Banjoj Luci i banjolučkom kraju tijekom sto četrdeset i četiri godine. Izrazio je radost što je slavlje obnove zavjeta upriličeno u mjestu koje je kolijevka te redovničke zajednice na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sestrama slavljenicama poručio je da one po činu obnavljanja zavjeta svjedoče u Crkvi istinu o posebnom Božjem pozivu pojedincu da Bogu posveti u potpunosti svoj život te o dubokoj osobnoj povezanosti s Kristom. Na temelju čitanja iz Knjige proroka Hošee potaknuo ih je na vjernost savezu koji Bog po zavjetima sklapa sa svakom od njih jer obnavljanje zavjeta jest obnova vjernosti Bogu koji je uvijek vjeran svojim obećanjima.

Na obnovu svoga saveza s Bogom biskup Komarica pozvao je i sve prisutne vjernike, podsjećajući da je Bog u prolivenoj krvi svoga Sina sklopio novi savez sa svakim čovjekom. To je otkupljujuća istina za svakog kršćanina, stoga je temeljni čovjekov poziv proslavljati Boga svojim životom. Vjernost tom Savezu najbolje se pokazuje svjedočanstvom života po Božjim zapovijedima i darivanjem života za bližnje. Na temelju evanđeoskog ulomka o čudesnom ribolovu, biskup je istaknuo da je svaki kršćanin Isusov trinaesti apostol i ne bi se smio smatrati neprikladnim za poslanje koje mu Bog povjerava, a to poslanje je surađivati s Kristom u djelu otkupljenja cijelog čovječanstva.

Nakon homilije, sestre juniorke s. Ivana Milićević, s. Martina Bukarica i s. Biljana Kostić, u nazočnosti regionalne poglavarice sestara klanjateljica Krvi Kristove s. Zdravke Leutar, obnovile su svoje redovničke zavjete na godinu dana.

Po završetku euharistijskog slavlja svi prisutni nastavili su druženje u prostorijama samostana, a sestre u zajedništvu s biskupom Komaricom i župnikom vlč. Marijanom Stojanovićem za zajedničkim obiteljskim stolom.

Sutradan, u ponedjeljak 11. rujna, u kapeli regionalne kuće u Zagrebu na Tuškancu, s. Kristina Vuković također je obnovila redovničke zavjete tijekom misnoga slavlja koje je predvodio mons. Nedjeljko Pintarić. Zbog nedavne operacije kralježnice i nemogućnosti putovanja u Banju Luku, s. Kristina je zavjete obnovila u Zagrebu, objavljeno je stranici klanjateljica Krvi Kristove.