Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa za stipendiste Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Misu za Caritasove stipendiste Splitsko-makarske nadbiskupije predvodio je u srijedu, 8. studenog 2023. u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Koncelebrirao je dekan Biokovskog dekanata i župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu fra Josip Repeša, OFM. Posluživao je đakon Dubrovačke biskupije Petar Markić. Na misi je sudjelovalo 127 stipendista sa svojim obiteljima.

Don Franjo Frankopan Velić prenio je okupljenima pozdrave novoga splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Zdenka Križića. Stipendistima je opisao važnost i značenje kapele u kojoj se slavila misa. Naime, oltar u kapeli je isklesan za pastoralni pohod pape Ivana Pavla II. Splitu i Solinu 1998. godine. Na tome oltaru prvi je slavio misu, sveti Ivan Pavao II. Nakon te mise oltar je preseljen u kapelu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu gdje se i danas nalazi. „Čestitam svim dobitnicima stipendije i drago mi je da vam Splitsko-makarska nadbiskupija može pomagati u ostvarenju vaših profesionalnih ciljeva, ali prvotno u usavršavanju vas kao ljudi i vjernika“, kazao je na početku  don Franjo.

Nadovezujući se na liturgijska čitanja don Franjo je istaknuo da Isus u evanđelju govori o ekonomiji spasenja. „Isus na početku donosi teške riječi. Trebamo, zamislite, mrziti svoje bližnje. Ma, ne trebamo mi mrziti nikoga. Dapače, mržnja je teški grijeh. No, Isus želi naglasiti koliku važnost ima spasenje. Ono je najvažnija stvarnost, njoj se sve podlaže. Stvarnost spasenja je čak važnija i od naših odnosa s bližnjima“, kazao je. „U nastavku Isus donosi dvije priče. Naime, pametan čovjek prije nego pođe nešto graditi dobro izračuna koliko će ga izići svi troškovi. Isus zapravo kaže da budemo mudri i da izračunamo koje su stvari najvažnije u našem životu da ne bi na kraju projekt našega života ostao nedovršen. Možda od vas stipendista neki studiraju ekonomiju i bave se takvim izračunima. No, ovdje se ne radi o ekonomiji izračuna, već o ekonomiji spasenja“, istaknuo je generalni vikar.

Propovjednik je istaknuo da materijalno pomaganje ima vrijednost. „Iako nam Isus, u današnjem evanđelju poručuje da je spasenje najvažnija vrijednost, to ne znači da su materijalne stvari nevažne ili nepotrebne u ostvarenju puta osobnoga spasenja. Zato Crkva prepoznaje važnost materijalnog i novčanog pomaganja. Danas Crkva slavi spomendan bl. Gracija iz Mula. On je živio jako siromašno i jako je dobro znao što je neimaština. Zato se školovao za mornara i otišao na brod. No, jednom prigodom kada je bio u Veneciji oduševio se djelovanjem i životom augustinaca. On koji je bio siromašan i pošto-poto želio izbjeći siromaštvo, ponovno prihvaća skromni način života i posvećuje ga u potpunosti siromašnima. Zašto? Zato što je shvatio da je najveća vrijednost spasenje vlastite duše“, zaključio je don Franjo potaknuvši na kraju stipendiste na učenje, ali također i na intenzivniji duhovni život.

Na kraju mise uslijedila je „dodjela stipendija“. Dodijelio ih je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić. Ove, 2023., godine Caritas je zaprimio 127 molbi te su prihvaćene sve. Stipendiranje studenata i učenika redoviti je program Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Iznos mjesečne stipendije za učenike je 100 eura, a za studente 150 eura.

„Ovim putem zahvaljujem se Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja prepoznaje važnost stipendiranja i novčanoga pomaganja. Stipendiranje učenika, srednjoškolaca i studenata može imati jako veliki utjecaj na njihovo učenje, društveno afirmiranje i daljnji razvoj, kako intelektualni tako i duhovni“, poručio je ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov.

Nakon blagoslova stipendisti i njihove obitelji pozvane su na domjenak koji je organiziran ispred sjemenišne kapele, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.