Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena zavjetna misa u Koraću

Koraće (IKA)

Sedamdesetak Koraćana i njihovih prijatelja te vjernika iz nekoliko okolnih župa okupilo se u subotu 15. lipnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini na zavjetnoj misi u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“.

Misno slavlje predvodio je župnik Župe Srca Marijina u susjednoj Foči fra Franjo Dalibor Stjepanović. Uz domaćeg župnika, derventskog dekana fra Ivana Marića, suslavili su umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo mons. Pero Zeba, župnik Župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu fra Mirko Filipović i grkokatolički župnik u Derventi o. Franjo Sitnik.

Hodočasteći tom prigodom sa svojim župljanima iz Foče, fra Franjo Dalibor donio je i sliku „Lice Majčine ljubavi“ koja je inače u njihovoj crkvi godinama izložena na javno čašćenje. Koraćanima je pojasnio da je to zavjetna slika svih Posavljaka jer ju je o 20. obljetnici stradanja Bosanske Posavine tadašnji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić blagoslovio i proglasio zavjetnom slikom.

Svjestan kako se ti krajevi porušeni i spaljeni u zadnjem ratu „polako dižu iz pepela“, rekao je da Marija podsjeća da su jedna obitelj jednog nebeskog Oca od kojega kroz njezino srce mogu tražiti zagovor. „Ovaj lik Blažene Djevice Marije, koji su u kapeli u Bukovcu u kojoj je sve osim njega bilo spaljeno, pronašli prvi povratnici fra Ivan Marić i fra Andrija Zirdum, ne govori mnogo o tome što je on bio. Taj je lik dočekao prve povratnike, davao im i danas daje majčinu ljubav, koja ih jača i ohrabruje. Pozvani smo joj zahvaljivati za tu neizmjernu ljubav, za sve milosti koje po njezinom zagovoru primamo. Svu tu ljubav, milost i nadu koju od Gospodina po Gospinom zagovoru primamo pozvani smo svjedočiti i prenositi svim ljudima koje susrećemo. Pozvani smo to činiti svojim konkretnim djelima tako da to ljudi oko nas prepoznaju. Tako ćemo tu ljubav uzvratiti Mariji i Isusu“, rekao je između ostaloga fra Franjo Dalibor.

Pozvao je nazočne da hodočaste u Foču na prvu subotu u mjesecu listopadu kada s cijelom Bosanskom Posavinom mjesec listopad započnu s čašćenjem Blažene Djevice Marije. Pobožnost započinje procesijom sa spomenutom zavjetnom slikom od crkve do kapele u Bukovcu i završava misnom slavljem, a sve s nakanom da to bude zajednički čin svih Posavljaka u iskazivanju ljubavi Blaženoj Djevici Mariji i Gospodinu koji je za sve raspet umro, pokopan i uskrsnuo.

U znak zahvalnosti i sjećanja na taj dan fra Franjo Dalibor darovao je župniku fra Ivanu reprodukciju zavjetne Gospine slike.

Pojasnio je da je taj lik Majke Božje fragment slike Ljube Laha, koja je prije zadnjega rata bila izložena na javno čašćenje pod nazivom „Madona s Djetetom“ u kapeli sv. Juraja u Bukovcu, koja pripada Župi Srca Marijina u Foči.

Naime, prilikom razaranja i paljenja te kapele u Domovinskom ratu, sve je u njoj i oko nje izgorjelo, ostao je samo fragment slike s Licem Majke Božje, trpeći i vremenska stradanja i nepogode (led, kišu, snijeg, žegu…) bez ikakvog zaklona i dočekao franjevce, prve povratnike u Bosansku Posavinu. Restauriran fragment slike je prigodom obilježavanja 20. obljetnice stradanja Bosanske Posavine 2012. godine kardinal Vinko Puljić prepoznao kao „Lice Neumrle Majčine Ljubavi“, te ju je tijekom misnog slavlja na Plehanu blagoslovio kao zavjetnu sliku svih povratnika Bosanske Posavine. Nakon toga slika je izložena na javno čašćenje u župnoj crkvi Župe Srca Marijina u Foči, koja je još uvijek u izgradnji.