Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonskobrodska župa bl. Stepinca proslavila nebeskog zaštitnika

Slavonski Brod (IKA)

Najmlađa slavonskobrodska župa posvećena bl. Alojziju Stepincu proslavila je u nedjelju 10. veljače svetkovinu nebeskog zaštitnika i 10. obljetnicu osnutka. Svečano blagdansko misno slavlje uz domaćeg župnika Tomislava Ćurića i još sedam svećenika predvodio je generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

„Da je čovjek velik samo po Bogu svjedoči nam slučaj s našim Blaženikom, koji je dao svoj život mučenički“, ustvrdio je mons. Ćurić te naglasio kako „ne trebamo biti zabrinuti u iščekivanju Stepinčeva proglašenja svetim, jer vjerujemo da Bog proniče ljudska srca i najbolje zna kakva je riznica bio bl. Alojzije – u svemu onome što je posvjedočio svojim riječima i djelima“.

Dodao je da „svoje čekanje možemo doživjeti i kao vrijednu priliku i poziv da još dublje ‘zaoremo’ u plodni trag Stepinčeve brazde, poziv da se odmaknemo od površnosti, od bilo kakvih jeftinih parola i da radimo na izgradnji zrelosti u vjeri“.
Prisjećajući se kada je na Stepinčevo 1981. sudjelovao u zagrebačkoj katedrali na misi koju je predvodio nadbiskup Franjo Kuharić, mons. Ćurić je naglasio kako je tada kao učenik 2. razreda gimnazije, premda puno toga nije mogao razumjeti, s nekom dubokom, makar do kraja neobjašnjivom sigurnošću osjećao da je dionik onog najiskrenijeg i živog bila – kucaja i hoda svoje Crkve i svoga hrvatskog naroda. Prisjetio se tadašnjih riječi kardinala Kuharića koji je jasno naznačio da su se život i pastirska služba bl. Stepinca odvijali u izuzetno složeno i bremenito vrijeme te ustvrdio da za pastira Zagrebačke nadbiskupije nije bilo težeg razdoblja od toga prije 2. svjetskog rata, za vrijeme rata i neposredno poslije rata.
Kako ta Stepinčeva župa posjeduje vrijedan relikvijar nazvan “Zagrljaj svetosti mučenika i pastira” mons. Ćurić je rekao: „Dragi naš Blaženiče! Mi osjećamo i promatramo – kako nam to znakovito prikazuje i relikvijar tvojih zemnih ostataka ovdje među nama – da je tvoja svetost zagrljena: zagrlio te Gospodin, te ne vidimo drugoga cilja komu nas vodiš, osim Isusa Dobroga Pastira; grli te i naša pobožnost i ljubav, jer u tebi prepoznajemo jasnoću, odvažnost i ustrajnost koju bismo i sami htjeli nasljedovati“.
Istaknuvši da je Stepinac bio izvršitelj zapovijedi ljubavi prema svakom čovjeku, svome narodu i Crkvi, mons. Ćurić ustvrdio je da upravo zato on ne treba nikakve obrane, jer su mu obrana riječi i djela, a na nama je da ih što bolje upoznamo, te se i sami uvjerimo kako su duboke, poticajne i danas aktualne Stepinčeve misli i preporuke.
Posvijestio je također da nas bl. Stepinac nadahnjuje za ljubav i zajedništvo našeg hrvatskog naroda, za općeljudsko zajedništvo i suradnju među narodima te za korake pročišćenja i praštanja. Zaključio je da bi s Blaženikom i svećenici i vjernici mogli zahvatiti čitavu lepezu nauka i poticaja za nasljedovanje na svim područjima života.
Župnik Ćurić je u znak zahvale svećenicima darivao prigodne darove među kojima su i radovi kreativne i karitativne radionice. Različiti suveniri koji su znakovito izrađeni za tu prigodu bili su toga dana ponuđeni vjernicima, a sav je prilog namijenjen siromašnima i potrebitim župljanima.
Slavlje je animirao župni zbor, koji je za tu prigodu otpjevao i nekoliko pjesmama posvećenih Stepincu, a napisao ih je mons. Ćurić.
Jutarnje i večernje misno slavlje predvodili su župnik župe Gospe Brze Pomoći i slavonskobrodski dekan Ivan Lenić te župnik u Bošnjacima i dekan Županjskog dekanata Josip Filipović. Te su mise animirali dječji župni zbor i zbor mladih.

Relikvijar sa Stepinčevim zemnim ostacima bio je toga dana izložen vjernicima na štovanje. Na misama je sudjelovao veliki broj vjernika i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.


Župnik Ćurić zahvalio je svim svećenicima, župljanima i štovateljima bl. Stepinca za sve ono što su učinili za rast i napredak župne zajednice te za 10 godina zajedništva i povezanosti u vjeri, nadi i ljubavi.
Župa bl. Alojzija Stepinca danas ima oko 2500 vjernika. Utemeljio ju je 23. kolovoza 2009. nadbiskup Marin Srakić. U početku se zajednica okupljala u malom iznajmljenoj prostoru, a od 2011. u većem prostoru. Temeljni kamen za izgradnju župno pastoralnog sjedišta, koje je blagoslovio papa Benedikt XVI., položio je 15. listopada 2016. đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Novoizgrađeno župno sjedište s pastoralnim centrom i privremenom crkvom bl. Alojzija Stepinca blagoslovio je 7. srpnja prošle godine umirovljeni nadbiskup Marin Srakić. Izgradnja prve faze pastoralnog središta omogućava redovito funkcioniranje župne zajednice, a u daljnjem je planu izgradnja župne crkve i župne kuće.