Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolska biskupska konferencija predstavila izvješće o slučajevima seksualnog zlostavljanja „Da damo svjetlo”

Madrid (IKA)

Španjolska biskupska konferencija (CEE) organizirala je 1. lipnja 2023. Dan zaštite maloljetnika na kojem su predstavili izvješće o slučajevima seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi u Španjolskoj pod nazivom „Da damo svjetlo”, priopćeno je na mrežnim stranicama CEE-a.

Dan zaštite maloljetnika održan je u zgradi „Sedes Sapientiae” Španjolske biskupske konferencije u Madridu. Na prvom dijelu susreta predstavljen je Okvirni protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima zlostavljanja, kao i Uputa vezana za slučajeve seksualnog zlostavljanja koju je konferencija odobrila na svom zasjedanju u travnju. Dokumente su predstavili ravnatelj službe za koordinaciju i savjetovanje Ureda za zaštitu maloljetnika Jesús Rodríguez; dekan Rote Apostolske nuncijature u Kraljevini Španjolskoj Carlos Manuel Morán te podtajnik za opće poslove CEE-a Carlos López.

U drugom dijelu susreta generalni tajnik CEE-a, pomoćni biskup Toleda Francisco César García Magán i ravnatelj Ureda za informiranje CEE-a José Gabriel Vera predstavili su izvješće „Da damo svjetlo”.

Kako se navodi na službenoj mrežnoj stranici Španjolske biskupske konferencije, izvješće „Da damo svjetlo” prvo je izvješće o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi u Španjolskoj koje je predstavljeno javnosti.

Svojom strukturom i sadržajem nastoji ponuditi sve potrebne elemente za razumijevanje te stvarnosti, navodi se na mrežnoj stranici. Kako bi se to omogućilo izvješće sadrži informacije koje je primila Španjolska biskupska konferencija i koje je bilo moguće usporediti s različitim izvorima.

Izvješće je podijeljeno u sedam dijelova te ima dokumentarni i informativni dio koji se neprestano ažuriraju.

Dokumentarni dio je najobimniji jer uključuje sve protokole koje su u posljednje tri godine izradile nacionalne crkvene ustanove, redovničke zajednice i biskupije.

Biskupije, kongregacije i crkvene ustanove koje se bave odgojni i pastoralnim djelovanjem uspostavile su načine djelovanja u tri kategorije: kako postupati s maloljetnicima u crkvenim prostorima; kako postupiti kada su maloljetnici pretrpjeli bilo kakvu vrstu zlostavljanja, uključujući i seksualno zlostavljanje; i kako spriječiti da se u tim crkvenim prostorima pojave određena ponašanja koja dovode do zlostavljanja.

U drugoj točki izvješća objedinjuju se svi kanonski propisi za djelovanje Crkve u slučajevima seksualnog zlostavljanja, a uz to se objašnjavaju i načela djelovanja. U tom dijelu se nalaze i papinski dokumenti – od Ivana Pavla II. do danas – te oni Biskupske konferencije.

U trećoj točki izvješća sažimaju se slučajevi koji su do danas poznati Uredima za zaštitu maloljetnika.

Kako se navodi na mrežnoj stranici CEE-a, ukupno je 927 žrtava svjedočilo o 728 počinitelja seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke Crkve u Španjolskoj. S obzirom na spol agresore čine pretežno muškarci. Žrtve su muškarci u 82,62% slučajeva, a žene u 17,38% slučajeva.

S obzirom na crkvenu pripadnost, od 728 počinitelja najviše njih (378) su svećenici, što predstavlja 52%. 208 počinitelja su redovnici koji nisu zaređeni ili redovnice, a 92 je laika. Postoje i 23 svjedočanstva u kojima tužitelju nije poznat crkveni status agresora. Među počiniteljima za koje žrtve znaju životnu situaciju, 63,60% počinitelja je mrtvo, a 36,40% živih.

U odnosu na datum počinjenja zlostavljanja više od 80% slučajeva dogodilo se u 20. stoljeću, a 75% prije 1990. U izvješću su slučajevi podijeljeni po desetljećima, datirajući od slučajeva koji su se dogodili prije 1950. do onih od 2020. do danas.