Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolska: Svećenik ranjen u napadu mačetom izvan životne opasnosti

Algeciras (IKA)

Salezijanska zajednica u Algecirasu na jugu Španjolske, u kojem se u srijedu 25. siječnja 2023. dogodio napad na crkve u kojem je ubijena jedna, a ranjeno nekoliko osoba, priopćila je da je jedan od ranjenika, svećenik Antonio Rodríguez Lucena, SDB, izvan životne opasnosti.

U priopćenju objavljenom 26. siječnja dodaje se da se o. Rodríguez Lucena oporavlja od ozljeda zadobivenih u napadu na crkvu sv. Izidora te nakon medicinskog zahvata u srijedu navečer, čeka otpust iz bolnice.

U razgovoru s poglavarom mjesne salezijanske zajednice o. Juanom Franciscom Huertasom, o. Rodríguez Lucena je, zahvalivši Bogu što je sve prošlo, rekao da čeka otpust da bi mogao nastaviti s proslavom svetkovine sv. Ivana Bosca (31. siječnja).

Također je zahvalio svima za iskaze ljubavi i brigu o njegovom zdravlju. Pozvao je i na molitvu za mir te je istaknuo da nikada ne treba klonuti duhom jer „je onaj koji oživljuje naše živote uvijek Bog, i Marija Pomoćnica“.

Zajednica i cijela salezijanska obitelj u Algecirasu najoštrije je osudila svaki oblik nasilja, „koje se ne smije događati u društvu u kojem živimo“ te poručila da nastavlja moliti za vječni pokoj ubijenog Diega Valencije, sakristana crkve La Palma, „vrlo dragu i predanu osobu“.

Salezijanci su izrazili i svoju blizinu i sućut njegovoj obitelji, biskupiji Cádiz i društvu Campo de Gibraltar, uz želju da i dalje zajedno budu predani traženju općeg dobra.

O. Rodríguez Lucena u međuvremenu je pušten na kućnu njegu te se vratio u svoju zajednicu. Salezijanci su objavili videozapis razgovora s njime, u kojem je rekao da osjeća fizičku bol, ali je miran u duši i dobrog raspoloženja te nastoji gledati pozitivne stvari u životu. Između ostaloga, rekao je i da je za smrt svoga prijatelja Diega saznao u bolnici. Na kraju je zamolio sve da se mole za njega, da mu se povrati snaga da bi mogao nastaviti s poniznim služenjem.