Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: U Samostanu o. Ante Antića održan susret trajne formacije

Split (IKA)

Susret trajne formacije za svečanozavjetovanu braću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja održan je u srijedu 30. ožujka 2022. u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu.

Teme predavanja formativnog susreta bile su vezane uz geslo predstojećeg Provincijskog kapitula – Na iskustvima prošlosti zakoračimo u budućnost. Izlagala su dvojica predavača: fra Miroslav Modrić, povjerenik za Svetu Zemlju i župnik u Prugovu s predavanjem Iskustva iz prošlosti, i fra Kristian Stipanović, gvardijan, dekan i župnik u Imotskom s predavanjem Redovnički život u budućnosti.

Fratri koji nisu mogli fizički nazočiti imali su mogućnost sudjelovati u virtualnom okružju – preko platforme Zoom. Susret je održan u kapitularnoj dvorani samostana, a animirao ga je fra Šimun Markulin, moderator trajne formacije. Sudjelovalo je oko 30 braće, a snimka susreta dostavljena je cirkularnim e-pismom članovima Provincije.

Fra Šimun je na početku predvodio molitvu Devetog časa. Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje programa dvojice predavača, a svaki je od njih imao po 30 minuta za izlaganje. Nakon predavanja slijedila je plenarna rasprava, tijekom koje su fratri postavljali pitanja i davali objekcije. Moderator trajne formacije potom je dao nekoliko informacija, podsjetivši da je posljednji susret trajne formacije održan 10. studenog 2021. u Imotskom.

Najavljen je susret trajne formacije za braću do 10 godina svečanih zavjeta (eng: under 10), koji će biti održan 12. svibnja 2022. u Kninu. Fra Šimun je potom zahvalio predavačima, tajniku Provincije fra Ivanu Udovičiću, ekonomu Provincije fra Borisu Čariću i braći koja su sudjelovala na susretu. Radni dio susreta završen je molitvom Anđeo Gospodnji.