Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na 33 ubijena žitelja župe i grada Vrgorca - Lipanjske žrtve

Vrgorac (IKA)

Svečanu spomen misu za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u utorak 15. lipnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je župnik fra Josip Repeša.

Misu je koncelebrirao župnik Velikog Prologa – Dusina don Dražen Radman ifra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Hercegovačke provincije Uznesenja BDM.

Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg sa gradskim vijećnicima te Vice Nižić iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.

Prisjećanje na sve civilne i vojne žrtve Drugog svjetskog rata

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine i potom nadodao potrebu u misnoj žrtvi sjetiti se i svih ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme Drugog svjetskog rata.
U homiliji fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

“Zločini u svakom ratnom sukobu redovito su počinjeni u međusobnoj potrebi za osvetom. Krvna osveta uslijed kojih se događaju nova ubojstva put je u međusobno samouništenje. Bog ne odobrava osvetu, nego nudi mir i oproštenje. Isusova žrtva i smrt na križu nisu poticali Božju mržnju i osvetu nego pomirenje i obraćenje. Zato je Isusova žrtva pomirnica. Stoga je molitva za pokojne traganje za mirom, izmirenjem i obraćenjem svih koji su okrvarili ruke. Župnik je potaknuo vjernike na potragu za neotkrivenim grobovima ili jamama u koje su tijekom rata bacana tijela ubijenih vojnika i civila. Obilježavanje grobova, mogućnost svakom posjetiti počivalište pokojnika jamac je novog, mirnijeg stanja. A mi, kao kršćani, pozvani smo u tome prednjačiti”, istaknuo je župnik Repeša.

Ostanimo civilizirani, poštujmo svaku žrtvu i osudimo svaki zločin

“Obilježavajući ovu tužnu obljetnicu moramo ostati civilizirani i oni koji će poštivati svaku žrtvu osuđujući svaki zločin. Jer, premalena smo sredina da bi nas žrtve i danas dijelile stvarajući nove sukobe”, dodao je fra Josip.
Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba i za obraćenje za njihove krvnike.

Poslije mise svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča, pred kojom su predstavnici grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojneu kojem su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

VIDEO Dan sjećanja na Lipanjske žrtve i sve žrtve Drugog svjetskog rata