Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan bl. Antona Muzića i bl. Serafina Glasnovića Kodića u Voćinu

Voćin (IKA)

Spomendan bl. Antona Muzića i bl. Serafina Glasnovića Kodića, mučenika porijeklom iz Letnice i Janjeva na Kosovu proslavljen je u subotu 5. studenoga u Voćinu, izvijestila je Požeška biskupija.

Program je započeo u Hrvatskom domu gdje su se okupili Letničani doseljeni u župu Voćin i Đulovac te iz drugih hrvatskih krajeva, a pridružili su im se i Janjevci, među njima i svećenici podrijetlom s Kosova. Akademiji su nazočili i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića; načelnik općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić te predsjednik Zajednice Kosovskih Hrvata „Letnica“ Pavle Matić.

Središnji dio programa bilo je euharistijsko slavlje u bazilici Gospe Voćinske pred relikvijom bl. Antona Muzića, gdje je voditelj Svetišta  i voćinski župnik Ivan Ereiz pozdravio predvoditelja euharistijskog slavlja dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, podrijetlom iz Janjeva, domaćeg biskupa Antuna Škvorčevića, svećenike, časne sestre te okupljene vjernike. Istaknuo je da je ovogodišnji blagdan spomenutih blaženika obojen tridesetom obljetnicom dolaska Letničana u Hrvatsku, prvenstveno u Voćin i Đulovac.

Rekao je da je Božja providnost htjela da letničko Svetište zamijene voćinskim te ovdje nastave njegovati marijansku pobožnost, koja je jačala i vjeru bl. Antona Muzića i svih drugih Hrvata na Kosovu. Biskupu Škvorčeviću zahvalio je za 25 godina vršenja pastirske brige za vjernike u Požeškoj biskupiji, napose za doseljene Letničane, što je očitovao i današnjim dolaskom, iako je popodne u Mađarskoj predvodio euharistijsko slavlje za tamošnje Hrvate.

Biskupu Glasnoviću čestitao je njegovo biskupsko ređenje i zahvalio za spremnost da po prvi puta u Voćinu predvodi euharistijsko slavlje. Nakon toga prigodnu riječ uputio je požeški biskup Škvorčević, pozdravivši biskupa Glasnovića, pridruživši se riječima zahvalnosti voditelja voćinskog Svetišta i župnika što se rado odazvao doći u Voćin predvoditi slavlje prigodom spomendana bl. Antona i bl. Serafina. Rekao je da istoga dana putuje u Martince u Mađarskoj, gdje će predvoditi euharistijsko slavlje za tamošnje Hrvate, istaknuvši važnost međusobnog povezivanja Hrvata kojih ima na Kosovu, u Mađarskoj, i diljem cijeloga svijeta, ali da pri tom treba imati na umu najvažnije pitanje: koliko ih ima kod Boga i koliki s njime izgrađuju svoj život.

„Vi Letničani koji ste doselili na ove prostore, donijeli ste sa sobom jednu duhovnu baštinu, snažniju od materijalne. Ono što ste materijalno imali ostavili ste na Kosovu, a ovamo donijeli vjernost Bogu i Crkvi, braku i obitelji te brojnom potomstvu, čime ste u hrvatsko biće u našoj državi unijeli evanđeoske vrijednosti“, istaknuo je biskup Škvorčević. Zapitao je jesu li te vrijednosti tijekom proteklih 30 godina potamnile ili su, poput bl. Antona i Serafina, u onim komunističkim okolnostima ostali vjerni Bogu i predali mu svoje živote. Potaknuo ih je da i dalje čuvaju navedene vrijednosti te na taj način svjedoče vjernost Bogu.

„Molim s vama da vas prati zagovor Isusove Majke, koja je ista u Letnici i Voćinu, te bl. Antona Muzića kako biste ostali povezani s Bogom i tim putem očuvali svoju duhovnu baštinu“, zaključio je svoju prigodnu riječ požeški biskup Škvorčević. Zatim su dvije djevojčice odjevene u narodne nošnje kosovskih Hrvata u znak dobrodošlice uručile cvijeće biskupu Glasnoviću i Škvorčeviću.

Predvodeći euharistijsko slavlje, biskup Glasnović se u homiliji spomenuo 30. obljetnice doseljenja Hrvata s Kosova i zahvalio Bogu koji u Crkvi ujedinjuje ljude sa svih strana svijeta, potaknuvši nazočne vjernike da nasljeduju primjere blaženih Antona Muzića i Serafina Glasnovića, slušajući i u život provodeći Božju riječ. Osvrnuo se na naviješteno čitanje iz Prve knjige o Makabejcima i upozorio na opasnost modernog idolopoklonstva u kojem suvremeni čovjek mnoge prolazne vrijednosti stavlja ispred Boga te je podsjetio vjernike kako nema spasenja bez križa i Krista.

Upravo oni koji su strpljivo podnosili muke i teškoće ovoga svijeta zadobili su vječni život, rekao je. Potkrijepio je to naviještenim ulomkom iz Knjige otkrivenja i primjera iz života blaženih Antona i Serafina. Mučeništvo je jedini istinski kriterij iskrenosti vjere, rekao je biskup Glasnović te zaključio kako svaki vjernik koji ozbiljno shvaća svoju vjeru treba prihvatiti mučeništvo kao stvarnost koja pripada njegovoj budućnosti. Na kraju homilije ohrabrio je vjernike citirajući riječi kardinala Amata prigodom mise proglašenja blaženima Antona i Serafina: „Ne smijemo ih prepustiti zaboravu, nego im se uvijek možemo i trebamo obraćati u svojim molitvama“.

Slavlje je završilo prigodnim programom ispred Hrvatskog doma gdje su izvedeni glazbeno-scenski sadržaji na kojem su nastupili Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i Kulturno umjetnička udruga Letnica, izvijestila je Požeška biskupija.