Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan Gospe Žalosne proslavljen u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Spomendan Gospe Žalosne, suzaštitnice katedralne crkve, proslavljen je u četvrtak 15. rujna u Rijeci euharistijskim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Nadbiskup Uzinić je u propovijedi rekao da je Marija izabrana, posebna žena, s posebnim poslanjem. Istaknuo je da je očito da je nju Bog, koji ljubi svakoga čovjeka, posebno ljubio. „To je ipak nije lišilo životne patnje i križeva“, rekao je predslavitelj. Ali joj je ljubav Božja i ljubav prema Bogu pomogla da sve to drugačije prihvaća – dodao je. Podsjetio je na sedam Marijinih žalosti, potresnih događaja koji se mogu iščitati u Svetom pismu. Prikazao ih je u svjetlu aktualnih patnji i nepravdi koje muče današnjeg čovjeka, posebno one slabe i nezaštićene.

Mons. Uzinić podsjetio je i na 6 tematskih cjelina u kojima su evanđelisti zapisali što Marija govori. Svaka od njih poticaj je vjernicima da nasljeduju njezin primjer vjere i pouzdanja u Boga. No, najznačajnija je sedma Marijina poruka, rekao je nadbiskup Uzinić, a to je kad ona ništa ne govori nego promišlja i sluša Božju riječ.

„Nasljedujući Mariju, pokušajmo i mi biti njezina djeca“, zaključio je riječki nadbiskup koadjutor.

Misu su suslavili riječki svećenici, među kojima rektor katedrale mons. Mario Tomljanović i kanonici.

Na kraju mise, vjernici koji su okupili u katedrali, zadržali se pred Marijinim kipom i uputili joj svoje molitve.