Budi dio naše mreže
Izbornik

Sprovod Kristijana Palčeca, mag. mus.

Slavonski Brod (IKA)

Nakon kratke i teške bolesti, crkveni glazbenik, dirigent, orguljaš, čembalist, glazbeni pedagog i tajnik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika Kristijan Palčec, preminuo je u petak 16. rujna u Zagrebu, a misa i sprovodni obredi slavljeni su u srijedu 21. rujna u Slavonskom Brodu.

Sprovodu je prisustvovalo mnoštvo ljudi uz šestoricu svećenika. Sprovodne obrede predvodio je župnik Župe sv. Petra Josip Golubić, a propovijed je izrekao župnik Župe sv. Ivana, apostola i evanđelista, Tomislav Škender. Ispraćaj su pjesmom pratili mnogi Kristijanovi prijatelji, članovi njegovog zbora, članovi drugih zborova s kojima je surađivao te ostali kolege, profesori i prijatelji glazbenici. Obred je započeo skladbom Ave Maria Jacquesa Arcadelta, u spomen na Kristijanovo utjecanje Blaženoj Djevici Mariji.

Misa zadušnica slavljena je nakon ispraćaja u kapeli. Najviše su se pjevale skladbe maestra Anđelka Igreca, kojega je Kristijan izuzetno cijenio i čije je skladbe rado izvodio.

Riječi iz Svetoga pisma poput: Uzdah se u Gospodina, Kad se probudim, naužit ću se pojave tvoje, Gospodin mi je svijetlost i spasenje, Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih te Znam da moj Izbavitelj živi, orile su se kapelom i donijele ohrabrenje, snagu, vjeru i nadu ožalošćenima, posebice najbližoj obitelji. Prema riječima mnogih prisutnih, događaj je nalikovao na slavlje na kojem se zaista očitovao radostan Božji Duh.


Kristijan Palčec rođen je 12. travnja 1991. u Slavonskom Brodu, gdje je i završio osnovnu školu. Već u ovoj najranijoj dobi pokazivao je zanimanje za glazbu, posebno crkvenu. Glazbeni talent nastavio je nadograđivati u daljnjem školovanju. Pohađao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Tijekom školovanja aktivno je sudjelovao u mnogim glazbenim manifestacijama. Diplomirao je crkvenu glazbu na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine te orgulje na Muzičkoj akademiji u klasi red. prof. art. Maria Penzara 2015. godine. Iste godine upisao je studij crkvene glazbe, smjer zborsko dirigiranje, u klasi red. prof. Marka Vatovca, a kasnije i čembalo u klasi red. prof. Egona Mihajlovića na Akademiji za glazbu u Ljubljani.

Godine 2015. imenovan je najprije članom Upravnog odbora Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, a potom tajnikom i administratorom mrežne stranice. Od 2016. godine bio je učitelj glazbene kulture u Osnovnoj školi Kravarsko, a od rujna 2020. u Osnovnoj školi Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom.

Obrazovanje je nastavio 2020. godine upisivanjem poslijediplomskog specijalističkog studija muzikoterapije na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Dvanaest godina vršio je službu voditelja i orguljaša župnog zbora sv. Ivana apostola i evanđelista na Utrini u Zagrebu, a također je bio orguljaš u Župi sv. Petra apostola u Zagrebu.

U veljači 2022. godine postigao je naslov magistar crkvene glazbe – glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Tijekom rada i školovanja pohađao je razne zborske, orguljaške i pedagoške seminare te izvodio solističke i komorne koncerte u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji i BiH.

Kao tajnik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika sudjelovao je u organizaciji raznih predavanja, radionica, seminara, simpozija i duhovnih obnova u Zagrebu, Rijeci te Đurđevcu. Svojim glazbenim djelovanjem, znanjem i stavom djelovao je na mnoge profesionalne, ali i amaterske glazbenike.