Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Srpski patrijarh Porfirije čestitao Božić beogradskom nadbiskupu Hočevaru i svim katolicima

Beograd (IKA)

Ovogodišnja božićna čestitka patrijarha Srpske pravoslavne Crkve (SPC) Porfirija upućena katolicima i svim kršćanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru na dan 25. prosinca nadahnuta je ekumenizmom i bratskim zajedništvom, izrečena je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu 20. prosinca 2021.

Patrijarh Porfirije svečano je dočekan uz zvuke drevnih zvona i orgulja katedrale. Dočekali su ga beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar,  o. Mihai Gherghel, direktor Caritasa Srbije; vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma; preč. fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata i župnik župe sv. Ante; preč. Marko Trošt, dekan Niškog dekanata i župnik župe sv. Križa u Nišu; p. Marijan Steiner, superior rezidencije isuosvaca u Beogradu; p. Smiljan Milićević, župnik župe sv. Petra; p. Lojze Letonja, župnik župe sv. Ćirila i Metoda; vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode; i đakon vlč. Stipo Filipović, osobni tajnik beogradskog nadbiskupa.

Ekumensko načelo

U pratnji patrijarha bio je Njegovo Preosveštenstvo Justin Jeremić, vikarni episkop hvostanski, a susretu je nazočio i direktor Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Vladimir Roganović.

Susret i prigodni govori održani su u multimedijalnoj dvorani pastoralnog centra “papa Ivan Dobri”. Okupljenima se obratio nadbiskup Hočevar koji je izrazio radost i zadovoljstvo zbog ovog zajedništva, a kojemu je temelj sam Gospodin te pozdravio srpskog patrijarha i dr. Roganovića, kao i sve nazočne.

Nadbiskup Hočevar je istaknuo da mu je posebno drago što se ovim susretom ispunjavaju smjernice ekumenskog načela po kojem se u svakom narodu ili državi većinska Crkva ili većinska vjerska zajednica prva zanima i zalaže za one manjinske zajednice.

Nadbiskup Stanislav Hočevar: Beogradskoj nadbiskupiji nužno je potreban duhovni centar

Obraćajući se patrijarhu i svim nazočnima, nadbiskup Hočevar ukratko je protumačio samu povijest katedrale i namjenu ovih prostora, koja na žalost u datim trenutcima povijesti nije ostvarena, zbog povijesnih previranja.

“Nekad su tu bili asumpcionisti i braća maristi koji su morali otići, tako da je do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća ovo mjesto prelazilo iz ruke u ruku. Za Bogorodičinu godinu 1988. ipak je ponešto bilo provizorno popravljeno, iako je cjelina projekta ostala nezavršena. Ipak, današnje vrijeme donosi nam nove stvarnosti, nove izazove, pa i nove mogućnosti. Beogradska nadbiskupija ‒ kad se pogleda njezino članstvo raspršeno diljem većih gradova središnje Srbije, bez obzira što se trudi svugdje širi razumijevanje, solidarnost, supsidijarnost i istinska sinergija ‒ ipak nema gdje okupiti djecu i mlade na vjeronauk (jer u samim njihovim školama ih je premalo za školski vjeronauk); jednako tako ni mladi bračni parovi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, liturgijski suradnici i crkveni zborovi nemaju se gdje okupiti na duhovnim vježbama i stručnim susretima. Upravo iz tog razloga nužno je potreban duhovni centar i odmorište za smještaj polaznika”, ističe mons. Hočevar.

Nadbiskup je istaknuo veliki značaj katedrale i na području kulture, jer u njoj se održavaju i koncerti.
“Naime, sam grad Beograd čvrsto svjedoči svoju povijest i čvrstoću, a neki događaju koji su se baš ovdje dogodili očuvali su slobodu Europe i dali joj poseban pečat”, kazao je nadbiskup beogradski. Samo jedan u nizu tih događaje, naveo je nadbiskup, a taj je bio godine 1456. kada je cijeli europski kontinent sa zahvalnošću saznao da mu je upravo u ovom gradu sačuvana sloboda pod duhovnim vodstvom franjevca Ivana Kapistrana.
“Od tada pa nadalje zapadni svijet slavi 6. kolovoza Isusovo Preobraženje na Gori i od tada se po svim katoličkim crkvama u svijetu u 12 sati oglašavaju zvona u znak zahvalnosti na tom daru slobode”, rekao je mons. Hočevar.

Nadbiskup je završio govor riječima: „Naša je velika želja i potreba da se ovdje duhovno, umjetnički, ali i pastoralno i društveno, pokaže da je naša zemlja i naš grad čuvao i branio jedinstvo Evrope. I ne samo to; upravo odavde buknuo je oganj vjere i jedinstva Istoka i Zapada“. Stoga, svjetlo Nade koje bukti iz tajne Utjelovljenja Sina Božjega svima nama daje sigurnost da možemo ostati jedna jedinstvena Božja obitelj; obitelj mira i razumijevanja”, zaključio je nadbiskup i poželio sve najbolje za Božić i 2022. godinu.

Patrijarh SPC-a Porfirije Perić: U Europi postaje upitno i samo spominjanje Božića 

Patrijarh Porfirije pozdravio je sve nazočne izražavajući radost zbog ovog susreta. I to baš ovdje u „Bogorodičinom hramu, upravo onoj koja je u ime čitavog ljudskog roda svojom ljubavlju doprinijela da njen Sin po tijelu, Sin Božji postane jedna od nas, koji je donio istinski autentični mir, što je tada bilo potrebno ljudskom rodu, što je i danas potrebno na svakom koraku: regionalno, globalno, ali i osobno“, rekao je patrijarh.

Nastavio je govor o potrebi za mirom koji je harmonija svih kapaciteta nas ljudi, upravo taj mir nije moguć bez Sina Božjega, i njegovog dolaska među nas uzimajući obličje čovjeka.

“Mi živimo u Europi koja pokušava eliminirati neke važne odrednice koje je dalo kršćanstvo i evanđelje i samo spominjanje Božića je upitno, a On je došao radi svih nas pa i radi Europe. Dolazak Sina je tajna koju ne možemo izreći riječima, ali je razumijemo u dubini bića. Dolaskom Sina Božjega otkriva se Bog, ali i čovjek i to onaj autentični čovjek i ljudska priroda. On nam otkriva razlog i cilj čovjekovog postojanja. Bez Božića ne možemo otkriti ove stvarnosti”, kazao je patrijarh SPC-a Porfirije Perić.

Donacija Srpske pravoslavne Crkva za obnovu katoličkog pastoralnog centra

Patrijarh je uputio čestitku svim katolicima i kršćanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, kao i sretnu 2022. godinu. Patrijarh je obećao da će Srpska pravoslavna Crkva u znak bratske ljubavi i solidarnosti dati donaciju za obnovu pastoralnog centra, kako bi i katolici imali sve potrebne uvjete za normalan vjerski život, spominjući svoje iskustvo sredine gdje je pravoslavna Crkva manjinska i bratska, podrška joj je uvijek značila od većinske Crkve. Patrijarh je zaključio kako bi trebalo pronaći neko rješenje u pogledu vjeronauka u školi za katolike, pa iako ih je malo, unatoč tome treba naći način da se organizira vjeronauk u školi.

Prigodnu čestitku za Božić svim katolicima u Srbiji uputio je i dr. Roganović, ističući da Republika Srbija pomaže katolike i sve vjerske zajednice u Srbiji onoliko koliko može.

Nakon susreta uslijedilo je razgledanje Marijanuma – katedrale s okolnim objektima – koji se obnavljaju, a nakon toga patrijarh se zadržao u župnom domu kod bratskog stola.