Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u blaženikovoj župi u Ogulinu 

Ogulin (IKA)

Stepinčevo koje je patron župe bl. A. Stepinca u Ogulinu svečano je 21. put po redu proslavljeno u četvrtak 10. veljače u župnoj crkvi bl. A. Stepinca, a bila je to 13. proslava Stepinčeva u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku.

Misu je predslavio župnik Krasna i Kutereva i čuvar svetišta Gospe Krasnarske preč. Stipe Zeba u suslavlju 11 svećenika među kojima mjesnog župnika fra Mirka Kralja, ogulinskog dekana dr. Željka Blagusa kao i svećenika Ogulinskog dekanata i subraće franjevaca trećoredaca. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića.

Među više od stotinu vjernika, na misi su sudjelovali predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama, kao i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Danijel Vukelja.

“Danas obilježavamo spomendan bl. A. Stepinca 62 godine od njegove smrti a upravo je toliko preživio te je za to vrijeme učinio toliko toga”, istaknuo je na početku propovjednik vlč. Stipe Zeba.

Govoreći o životu blaženika parafrazirao je misao Dalaj lame „koliko se čovjek trudi da zgrče novac, a onda ga koristi za zdravlje, ili se boji za budućnost a ne vodi brigu o sadašnjosti“.

“Upravo je naš blaženik bio suprotan od toga jer nije živio od danas do sutra. Nakon što je bio vojnik u Prvom svjetskom ratu, ranjavan i zarobljen, život je posvetio Bogu. U 32. godini postaje svećenik a u 39. zagrebački nadbiskup. Iskazao se konkretnim djelima, pokrenuo je karitativnu službu i posvetio se čitavom svojom dušom svom stadu, ne bojeći se za život. Nakon što mu je 1945. komunistički režim nudio mogućnost izbora za lagodan život ako se odvoji od Vatikana, Stepinac je odolio svim iskušenjima, pokazao se kao pravi Kristov vojnik u službi čovjeka u kome je prepoznao Boga. Živjeti za drugog čovjeka, bio je smisao njegova života. Upravo toga danas nedostaje kod nas Hrvata ali i zapadne civilizacije koja se odriče Boga. Sve je teže prihvaćati Božju volju i odgovarati zadaćama služenja. Zato vjernike treba hrabriti, treba imati razuma i razboritosti, ne se bojati žrtve i samoodricanja u čemu nam je uzor bl. A. Stepinac. Pozvani smo izgarati i u drugom čovjeku prepoznati Boga”, istaknuo je vlč. Stipe Zeba.

Domaći župnik fra Mirko Kralj je na krajuzahvalio svim dionicima velikog slavlja koji su se nakon mise zadržali u druženju uz agape.