Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Hrvatskoj katoličkoj župi München

München (IKA)

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u Hrvatskoj katoličkoj župi München misnim slavljem, koje je u nedjelju, 11. veljače 2024. predvodio franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Zürich fra Goran Azinović.

Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica koju je predvodio fra Goran Azinović. Počela je u u crkvi „St. Paul“ u četvrtak, 8. veljače 2024. u 19:30. Svakoga dana trodnevnice, predvoditelj je nakon molitve krunice održao nagovor s naglaskom na život bl. Alojzija Stepinca. Govorio je o temi „Isus je živio u tuđini“; „Tko će uzeti moje grijehe – Snaga Božjeg milosrđa“ te „Gdje nema mladih nema ni budućnosti“.

Prvoga i drugoga dana trodnevnice na misi je pjevao Zbor Franjevačke mladeži Hrvatske katoličke župe München, a trećega dana zajednica „Božja pobjeda“ iz Zagreba.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u nedjelju, 11. veljače 2024. svečanom euharistijom u crkvi „St. Michael“ u staroj jezgri grada Münchena, u kojoj Hrvati godinama nedjeljom slave misu na hrvatskom jeziku. Misno slavlje predvodio je predvoditelj trodnevnice fra Goran Azinović. Na misi su koncelebrirali župnik Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež i domaći svećenici fra Jozo Župić, fra Franjo Milanović Litre, fra Eduard Sokol i fra Slaven Čeko. Posluživao je đakon Ivica Visković. U propovijedi je predvoditelj misnoga slavlja istaknuo lik i djelo hrvatskog mučenika i blaženika Alojzija Stepinca.

Euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj su nošene relikvije bl. Alojzija Stepinca. One se od 2007. godine čuvaju u toj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali folkloraši kao i ministranti sa svećenicima. Na misi je pjevao mješoviti crkveni zbor Župe i orkestar mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Misi su nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak te konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Münchenu gospodin Dragan Bagarić.

Na kraju euharistijskog slavlja voditelj Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež obratio se prisutnim vjernicima i čestitao im blagdan bl. Alojzija te se zahvalio fra Goranu na spremnosti predvoditi duhovnu obnovu i proslavu Stepinčeva. Također se zahvalio rektoru crkve „St. Mihael“, p. Martinu Starku koji je dopustio Hrvatima slaviti misu na materinjem jeziku. Na koncu je svima zaželio da u životu nasljeduju Blaženikovo geslo „U tebe se Gospodine, uzdam!“.