Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Münchenu

München (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Mihaela u središtu Münchena hrvatski vjernici su u nedjelju 10.veljače proslavili Stepinčevo.

Na euharistijskom slavlju okupilo se više od dvije tisuće hrvatskih vjernika iz glavnog bavarskog grada, a predvodio ga je dr. fra Mario Knezović, hercegovački franjevac, župnik u Kočerinu i dugogodišnji urednik Radio „Mir Međugorja“ u koncelebraciji s voditeljem HKŽ München fra Borisom Čarićem, fra Marinkom Vukmanom, fra Petrom Komljenovićem i uz asistenciju đakona Ivice Viskovića.

Svečano misno slavlje započelo je procesijom u kojoj su nošene relikvije blagopokojnog kardinala i blaženika koje se od 2007. godine čuvaju u toj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali folkloraši iz skupine“ Fra Andrija Kačić Miošić“ te ministranti sa svećenicima.

Članovi mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić animirali su misu te su na kraju otpjevali himnu župe (stihovi don Ante Mateljan; glazba don Šime Marović) skladanu za prošlogodišnju sedamdesetu obljetnicu postojanja HKŽ München.

Fra Mario je u propovijedi između ostaloga rekao: “Danas uistinu slavimo svim našim osjećajima velikog i divnog hrvatskog blaženika, našeg Alojzija Stepinca kojem se ne samo molimo nego pokušavamo preko njega dokučiti stvarnost svoga života, dubine svoje istine, svojih odnosa i životnih pitanja. Isus nije obećao lagodan život onima koji ga ljube i žele ga slijediti već je rekao: ‘Poradi mene će vas privoditi i suditi. Lažno će protiv vas svjedočiti, sve će zlo na vas svaliti. Ja ću vam u taj čas dati što ćete i kako govoriti.’ Točno takav scenarij je doživio bl. Stepinac, doživio je upravo ovo o čemu Isus govori. On je bez ikakve mrlje na sebi bio uhićen, lažno optužen, lažno osuđen, a onda kasnije u zatvoru i u kućnom pritvoru izmučen različitim vrstama poniženja i zlostavljanja. Ali Stepinac je bio u Bogu ponosan čovjek. U tim trenucima kada sva javnost, svi mediji i novine pišu da je on zločinac, da je ubojica, da je činio zla on ostaje miran i u Zagrebu na suđenju kaže: ‘Moja je savjest mirna!’ A savjest je Božji glas u našem životu, osjećaj da ti Bog nema ništa prigovoriti. Stepinac je za svoja uvjerenja spreman umrijeti. Svi smo mi pozvani biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Ovdje smo da istinski slijedimo Stepinca jer je u njemu satkano naše domoljublje, naša vjera i naša odanost. Danas hrvatski narod treba hrabre mlade i mlade obitelji koji će poput bl. Alojzija Stepinca prianjati uz kršćanske vrijednosti”.

Na kraju euharistijskog slavlja voditelj HKŽ München fra Boris Čarić je vjernicima čestitao blagdan zaštitnika župe te zahvalio fra Mariju na spremnosti predvoditi duhovnu obnovu i proslavu zaštitnika župe te zaželio svima da uvijek nasljeduju geslo našeg Blaženika: U tebe se, Gospodine, uzdam!

Proslava je započela trodnevnom duhovnom obnovom od četvrtka 7. do subote 9. veljače u kapeli blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika župe koju je predvodio fra Mario. Duhovna obnova odvijala se pod geslom “Kako pronaći Boga, pobijediti kušnje i izazov zla”, a privukla je veliki broj hrvatskih vjernika iz bavarske metropole koji su sve tri večeri kroz molitvu krunice i trodnevnice, duhovni nagovor i sudjelovanje na misi i klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom promišljali kako u životu pronaći put do Boga i slijediti njegove staze u današnjem svijetu. “Put do susreta s Bogom ključna je zadaća ne samo religioznosti nego i čovječanstva uopće. Doći u susret sa Stvoriteljem imperativ je kojem svaka osoba teži”, istaknuo je fra Mario.
Teme duhovnih nagovora kroz tri večeri bile su: “Kako pronaći sebe i Boga u svijetu kaosa”, “Snaga vjere i zamke magije, sotonizma i praznovjerja” te “Kako nositi bol i patnju i iscijeliti ranjenost duše”. Pjevanje su sve tri večeri animirali članovi Zbora i orkestra mladih te članovi mješovitog zbora HKŽ München.