Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo svečano proslavljeno u kanadskom Hamiltonu

Hamilton (IKA)

Župa Svetoga Križa u Hamiltonu u Kanadi svečano je proslavila spomendan bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju 4. veljače 2024., ranije nego u Domovini zbog specifične pastoralne situacije hrvatskih vjernika u Ontariju.

Trodnevna priprava

Proslava je počela trodnevnom pripravom koju je predvodio svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Dragutin Gereci. Sva tri dana središnji dio bilo je euharistijsko slavlje kojemu je svakoga dana prethodio drugačiji oblik pobožnosti i duhovno-meditativnog programa.

Prvoga dana zajednica se tako okupila na euharistijskom klanjanju pred Presvetim. Vjernici su u molitvi i sabranosti iznijeli misli i molitve te molbe bl. Alojziju za zagovor pred Gospodinom.

Drugoga dana moljena je pobožnost križnoga puta s tekstovima koje je priredio blaženik, u kojem se kroz Otajstvo Kristove muke i smrti promotrio i mučenički hod kardinala Stepinca koji je simboliku svoga „kardinalskog grimiza“ osvjedočio u potpunosti.

Trećeg je pak dana zajednica bila sabrana u molitvi svete krunice, predajući se tako nebeskom zagovoru i milosti Blažene Djevice Marije, čije je ponizno služenje Gospodinu bilo jedan od najvažnijih životnih uzora bl. Alojziju.

U homilijama tijekom trodnevnice, vlč. Gereci se na mnoge načine dotaknuo Stepinčeva življenja. Istaknuo je mnoge njegove vrline koje ga desetljećima čine svojevrsnim simbolom i primjerom jakosti ufanja i pouzdanja u Gospodina, napose njegovoga hrabrog i nepokolebljivog stajanja na braniku vjere i Svete Majke Crkve.

Prije završnoga blagoslova, na svakoj misi vjernicu su izmolili molitvu za proglašenje svetim blaženoga Alojzija, sa željom i nadom da će njegov primjer čim skorije i službeno postati svjetionik kreposnog života sveopćoj Crkvi.

Stepinčevo

Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca u Hamiltonu zaključena je svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 4. veljače. Predsjedao je vlč. Gereci, a suslavio je domaći župnik vlč. Marko Štefanec.

Predsjedatelj je u homiliji uz biografske podatke o bl. Alojziju, na više načina i s nekoliko primjera naglasio koliko je njegov lik važna i nezaobilazna nit u tkanini hrvatskog nacionalnog bića. Također, koliko je njegovo svjedočanstvo vjere bilo važno njegovim suvremenicima, a nije prestalo biti aktualno do dan-danas. Istaknuo je i koliko je njegova ljubav prema hrvatskoj domovini gradila i hrabrila nebrojene generacije novih naraštaja.

Isto tako, propovjednik je podsjetio koliko je naglašavao nepokolebljivost i odlučnost u slijeđenju Božjega plana i poziva za svakog pojedinca, ali i cjelokupnu zajednicu. Posebno je to naglasio citiravši zbornu molitvu: „Ti si bl. Alojziju Stepincu pomogao da se za pravdu bori do smrti. Daj nam – daj nama danas okupljenima na ovom svetom misnom slavlju, daj našim obiteljima, daj našem hrvatskom narodu da po zagovoru bl. Alojzija Stepinca iz ljubavi prema Tebi, Bogu, Ocu i Dinu i Duhu Svetomu – podnositi sve protivštine i svim bićem težiti za tobom, jedinim pravim životom.“

Vlč. Gereci homiliju je zaključio porukom bl. Alojzija: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.“

„Neka nam taj sveti nemir u našem životu izmoli bl. Alojzije, da naše srce bude nemirno ako nije s Gospodinom, Blaženom Djevicom Marijom, s bl. Alojzijem“, zaključio je.