Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo svečano proslavljeno u Valpovu

Valpovo (IKA)

U Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu u srijedu 10. veljače proslavljen je spomendan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika.

Jutarnju misu predslavio je domaći župnik i dekan Valpovačkog dekanata preč. Zvonko Mrak, a propovijedao je đakon u Valpovu vlč. Bruno Diklić. Đakon je u svojoj homiliji govorio o zaboravljenoj kreposti jednostavnosti te je kroz pojedine detalje iz života bl. Alojzija Stepinca, kako ih je u svomu Dnevniku zapisao krašićki župnik Josip Vraneković, protumačio važnost zauzimanja jednog temeljnog stava u životu.

Svečanu večernju euharistiju predslavio je župni vikar u Valpovu vlč. Luka Ćosić. U svojoj homiliji vlč. Ćosić predstavio je Stepinca kao onoga koji je svojim životom utjelovio sve bogoslovne kreposti: beskompromisnu vjeru, bezuvjetno ufanje i velikodušnu ljubav.

Proslavi Stepinčeva prethodila je trodnevna duhovna priprava. Svakoga dana trodnevnice prije misnoga slavlja molila se krunica, Litanije bl. Alojziju Stepincu i Molitva za njegovo proglašenje svetim. U nedjelju, 7. veljače na slavljima je propovijedao vlč. Ćosić, a govorio je o bl. Alojziju kao uzoru i primjeru kršćanskoga života, osobito u kontekstu životne patnje i bolesti.

Drugoga dana trodnevnice u ponedjeljak 8. veljače đakon Bruno propovijedao je o temi kreposti dosljednosti iščitavajući u Stepinčevu liku izvrstan primjer dosljednosti vlastitom uvjerenju, dosljednosti koja nije puka karakterna osobina nego ona koja proizlazi iz bezuvjetnog pouzdanja i povjerenja u Boga.

Na samu uočnicu domaći župnik Zvonko Mrak propovijedao je o ispravnom kršćanskom shvaćanju kreposti domoljublja ocrtavajući svetački život i lik Alojzija Stepinca kao domoljuba. Sažetak Stepinčeva života i svetosti nazvao je „životom za Boga, Crkvu i hrvatski narod“, naglašavajući i potičući vjernike da blaženik bude trajno nadahnuće vjernicima za ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini.

Kako se u valpovačkoj župi svakoga devetog u mjesecu časti bl. Marija od Propetoga Isusa Petković, utemeljiteljica družbe Kćeri Milosrđa koja djeluje u Valpovu, u ponedjeljak 9. veljače prije mise čitani su ulomci iz osobnih spisa bl. Marije Propetoga koji govore o njezinim susretima, sjećanjima i doživljajima svoga suvremenika i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.