Budi dio naše mreže
Izbornik

Studentsko hodočašće od Osijeka do Aljmaša

Aljmaš (IKA/TU)

Uobičajeno zavjetno hodočašće studenata osječkog Sveučilišta Gospi od Utočišta u Aljmašu na početku akademske godine, održano je u subotu, 10. listopada.

Skupina studenata, mladih i radničke mladeži koja se okuplja na studentskom vjeronauku u Osijeku, hodočastila je pješice pod vodstvom sveučilišnog kapelana doc. dr. Davora Vukovića i studentskog kapelana vlč. Marija Žigmana.

Nakon uvodne molitve ispred Župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku koju je predvodio vlč. Žigman, uslijedio je hod do Aljmaša. Mladi su putem molili krunicu, pjevali, razgovarali i međusobno se upoznavali, a imali su priliku i za sakrament ispovijedi.

Na polovini puta, u Sarvašu, hodočasnike je dočekao župnik Župe Rođenja sv. Ivana Kristitelja, vlč. Mario Brkić sa svojim župljanima. Oni su ugostili mlade omogućivši im predah i okrjepu. Nakon molitve u župnoj crkvi, vlč. Brkić kratko je upoznao mlade s poviješću župe Sarvaš, ali i s trenutnim aktivnostima i skupinama koje djeluju na području župe.

Po dolasku u aljmaško svetište uslijedila je misa koju je predslavio vlč. Žigman, dok je vlč. Vuković uputio prigodnu propovijed.

Promišljajući kako živjeti i pronositi evanđelje u ovim specifičnim okolnostima vlč. Vuković istaknuo je da vjernici pred tim izazovima ne stoje oslonjeni na sebe i svoje snage, već uzdajući se u Božju pomoć i povjerenje jer je On prisutan u svim životnim situacijama. Nadalje je pojasnio kako su pozvani naviještati evanđelje u zgodno i nezgodno vrijeme.

„Ovakvi uvjeti možda se čine teški, ali velike krize postojale su i prije. Starozavjetni progoni izabranog naroda, sužanjstva, različite totalitarne tiranije, razne bolesti i epidemije zbog kojih je umrlo mnogo ljudi. Nije bilo lako ni tada naviještati evanđelje, a nije možda ni danas. Ipak, to nas ne smije obeshrabriti i učiniti malodušnima. Pozvani smo crpiti snagu u sakramentima i osobnoj molitvi, hraniti se radi nas samih i našeg duhovnog rasta, a onda kako bismo mogli i druge nahraniti“, rekao je doc. dr. Vuković.

„Prvo čitanje koje smo čuli, iz Pavlove poslanice Filipljanima – četvrto poglavlje, u kojem Pavao hrabri vjernike i potiče na radost u Gospodinu uz molitvu i zahvaljivanje – on piše iz zatvora, svjestan kako ga uskoro vjerojatno čeka mučeništvo“, ustvrdio je propovjednik.

„Iz takve krajnje teške životne situacije, on poziva na radost koja izvire iz Gospodina, koja izvire iz vjere. Pozvani smo dakle na takvu predanu vjeru po kojoj ćemo svoje križeve, strahove, neizvjesnosti i sve drugo što nas možda opterećuje stavljati u Božje ruke i prepustiti njegovoj providnosti, susretati se s Bogom i u njemu pronalaziti mir. Takvim životom i primjerom moći ćemo naviještati Božje Kraljevstvo već ovdje na zemlji i drugi će u nama prepoznavati živoga Boga“, zaključio je propovjednik Vuković.

Nakon završetka mise, uslijedio je ponuđeni zajednički ručak, prilika za osobnu pobožnost i obilazak svetišta te povratak organiziranim prijevozom u Osijek.