Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijsko putovanje studenata đakovačkog KBF-a u Budimpeštu

Budimpešta (IKA)

Studenti KBF-a u Đakovu krenuli su 16. prosinca na studijsko putovanje, predvođeni Upravom fakulteta na čelu s prof. dr. sc. Ivicom Ragužem, v.d. dekana, te v. d. prodekanâ izv. prof. dr. sc. Borisom Vulićem, izv. prof. dr. sc. Davorom Vukovićem, izv. prof. dr. sc. Šimom Šokčevićem, dr. sc. Davorom Senjanom, vicerektorom Bogoslovnoga sjemeništa i nenastavnim osobljem fakulteta.

Prije samoga puta studenti su se zajedno s Upravom fakulteta i nenastavnim osobljem okupili u kapelici Marije Majke Crkve na zajedničkoj jutarnjoj molitvi. Dolaskom u Budimpeštu prvo mjesto posjeta bio je tamošnji Teološki fakultet te je prvi susret bio s Upravom i studentima toga fakulteta. Pozdravne riječi na početku susreta je uputio domaćin, prof. dr. sc. Attila Puskás, dekan i dugogodišnji osobni prijatelj prof. Raguža.

U svom pozdravnom govoru prof. Raguž ispričao je anegdotu o njihovom prvom susretu koji se zbio u pomalo neobičnim okolnostima kada je na jednom događaju na kojem su zajedno sudjelovali prof. Puskása ugrizao krpelj. „Bila je to prigoda da promišljaju o skrivenim ‘duhovnim krpeljima’ koji poput onih pravih sišu našu ‘duhovnu krv’”, istaknuo je prof. Raguž. Uslijedilo je predstavljanje jednoga i drugoga fakulteta, a potom ručak u Bogoslovnom sjemeništu.

Nakon ručka održano je prigodno predavanje Kornéla Fábryja, ravnatelja Središnjega pastoralnog instituta u Mađarskoj i glavnoga tajnika Međunarodnog euharistijskog kongresa. Predavač je upravo govorio o organizaciji i plodovima tog kongresa koji se održao od 5. do 12. rujna prošle godine u Mađarskoj. Nakon predavanja studenti i nenastavno osoblje predvođeni upravom i vodičem fra Vjenceslavom Tothom uputili su se prema Budimu gdje su, između ostalog, obišli crkvu Sv. Mateja koja se nalazi pokraj Ribarske tvrđave i Budimskoga dvorca. U predvečerje studenti su se uputili prema svom smještaju, gdje je u kapelici služena sv. Misa, nakon koje je uslijedila večera.

Putovanje drugoga dana započelo je jutarnjom molitvom i doručkom nakon čega je uslijedio obilazak Bazilike sv. Stjepana gdje je slavljena i misa u kapelici Blažene Djevice Marije. Nakon mise i obilaska bazilike uslijedio je susret s Mohosom Gáborom, pomoćnim biskupom Budimpešte i Ostrogona te župnikom Bazilike sv. Stjepana koji je predstavio povijest i djelovanje Crkve u Mađarskoj te ukazao na aktualno stanje Crkve u Mađara. Posljednje odredište studijskoga putovanja bio je posjet Zgradi mađarskoga parlamenta koja je izgrađena u neogotičkom stilu te zajedno s Bazilikom sv. Stjepana predstavlja najvišu zgradu u Budimpešti i u njoj se nalazi čuvena Kruna sv. Stjepana, koju su studenti imali prigodu vidjeti, kao i ući u središnju dvoranu s čije se jedne strane nastavlja Donji dom, a s druge Gornji dom parlamenta ove impresivne četverokatne građevine.

Nakon obilaska parlamenta studenti su se uputili prema Đakovu puni lijepih dojmova i iskustava.