Budi dio naše mreže
Izbornik

Sudionici Europske kontinentalne sinodske skupštine izrazili blizinu s Turskom i Sirijom

Prag (IKA)

Sudionici Europske kontinentalne sinodske skupštine u Pragu u zajedničkoj su izjavi 7. veljače izrazili svoju blizinu stanovnicima Turske i Sirije koji su pogođeni potresom.

„Broj mrtvih i dalje je u porastu, a razaranja i patnje stanovništva duboko su pogodili i dirnuli naše duše. Duboka je to rana, koja se u Siriji nadovezuje na rat koji na tom području bjesni već 12 godina”, navode sudionici iz 45 različitih zemalja koji su okupljeni u Pragu na sinodskoj skupštini.

Posebno se u izjavi prisjećaju vikarijata u Anatoliji i u Iskendrunu gdje je razorena katedrala. „Na koncu, Alep, grad koji je stradao u ratu u Siriji sada ponovno doživljava mučeništvo”.

Sudionici skupštine izražavaju zahvalnost onima koji trenutno pružaju pomoć u izazovnim uvjetima. „Naš Caritas je predan rješavanju hitnih slučajeva, liječenju ranjenih, tješenju onih koji su izgubili članove obitelji i pronalaženju utočišta za one koji ga više nemaju. Mjesne Crkve već pružaju svaku vrstu pomoći i prihvata, i one su svijetli primjer u koji gledamo s divljenjem”.

U zaključku izjave sudionici kontinentalne skupštine o sinodi navode kako je Crkva u Europi „s velikom sućuti bliska stanovništvu pogođenom potresom, obnavlja svoje molitve i spremna je pomoći na svaki mogući način kako bi se stradalnici mogli suočiti s teškom i hitnom situacijom”.