Budi dio naše mreže
Izbornik

„Super omnia caritas - Iznad svega ljubav“

Srijemska Mitrovica (IKA)

Okružnica i poziv biskupa Đure Gašparovića na biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline na svetkovinu Krista Kralja, nedjelja, 21. studenoga 2021. u 11 sati u Srijemskoj Mitrovici

Petrovaradin, 10. studenoga 2021.

Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Srijemske biskupije

Poštovana braćo svećenici, sva draga braćo i sestre!

S velikom radošću i zahvalnošću Gospodinu, nakon moje 25. obljetnice biskupskog ređenja u našoj biskupiji idemo ususret slavlju biskupskoga ređenja. Svima nam je poznato da je papa Franjo 7. listopada ove godine svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom. Datum biskupskoga ređenja već je svima priopćen: Nedjelja Krista Kralja, 21. studenoga 2021., u 11:00 u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija, đakona I mučenika u Srijemskoj Mitrovici.

Iako smo svjesni mnogih obveza kao što su slavljenja svetih misa u župama, čvrsto se nadam da ćemo se, upravo u raspoloženju radosti svetkovine Krista Kralja, okupiti u sjedištu naše biskupije u svečanom zajedničkom bogoslužju biskupskoga ređenja.

Stoga ovim pismom sve pozivam na ovo veliko slavlje u našoj biskupiji – na slavlje biskupskoga ređenja u Srijemskoj Mitrovici: sve vas, članove Božjega naroda naše Srijemske biskupije, sve svećenike, redovnike i redovnice, rimokatoličke i grkokatoličke te sve vjeroučitelje i članove župnih vijeća.

Sudionici i organizacija hodočašća na slavlje ređenja. Hodočašće na slavlje ređenja organizira se po župama. Stoga posebno vama, dragi i poštovani župnici, preporučujem da na hodočašće potaknete i povedete svoje župljane, i mlađe i starije, vjeroučitelje i članove župnih vijeća kao i ministrante i ministrantice. Uvijek nam je radost kad u našim svečanim zajedničkim slavljima sudjeluju predstavnici svih dijelova Božjega naroda. Ujedno je to i vidljivi znak onog sadržaja što ga je novi biskup koadjutor htio izraziti geslom svoje nove službe: „Iznad svega ljubav“.

Pozivam i molim župnike da toga dana, ukoliko je potrebno, reduciraju broj dopodnevnih misnih slavlja kako bi mogli koncelebrirati u misi ređenja.

Prijava i prijevoz hodočasnika. Molimo sve župnike da u svojim župama i filijalama koordiniraju suradnju župnih suradnika, posebno glede organiziranja prijevoza autobusima te drugih vidova ostvarenja ovog hodočasničkoga puta u Srijemsku Mitrovicu.

Župnike i župne suradnike molimo da broj hodočasnika iz svojih župa i filijala prijave najkasnije do utorka, 16. studenoga 2021., u Srijemsku biskupiju na mail srijemska.biskupija@gmail.com ili u Biskupijski pastoralni centar na mail ivizrno@gmail.com.

Dolazak i raspored. Kako je liturgijsko slavlje biskupskoga ređenja planirano za prijepodnevni termin, neka se nastoji predvidjeti dolazak hodočasnika u katedralu malo prije 10 sati. Autobuse i osobne automobile će biti moguće parkirati nedaleko katedrale. Svečana sv. misa ređenja započinje u 11:00, a prethodit će joj kraći molitveni pripravni program s uputama od 10:45 sati.

Svećenici koncelebranti. Svećenike molimo da za koncelebraciju ponesu bijelo misno ruho, ako je moguće, i misnicu bijele boje. Oblačenje suslavitelja predviđeno je u prostorijama župnoga doma. Okupljanje i oblačenje suslavitelja započet će u 10:15. Ulazna procesija krenut će iz župnih prostorija u 10:45 a za svećenike 10-ak minuta ranije. Raspremanje svećenika poslije misnoga slavlja bit će također u župnom domu domu.

Duhovna priprava. Biskupskome ređenju prethode dani zahvalnosti za plodove zemlje i nedjelja bračnih jubileja. Preporučujem da se u te molitvene trenutke, uključi i nakana za blagoslov naše biskupije, novoga biskupa koadjutora te svih pastira i vjernika.

Molitva za novoga biskupa koadjutora i spomen u euharistijskim molitvama. Preporučujem da se u našim župnim zajednicama u ovo vrijeme moli za našega novog biskupa koadjutora Fabijana. Neka se također dan biskupskoga ređenja oglasi i zvonima svih crkava naše biskupije, i to na svetkovinu Krista Kralja, nakon podnevnoga Pozdravljenja (u trajanju 10 minuta).

Nakon dana biskupskoga ređenja, a prema smjernicama Opće uredbe Rimskoga misala (br. 149), ime novoga biskupa koadjutora slobodno je spominjati u euharistijskim molitvama u misnim slavljima na području naše biskupije, i to uz ime dijecezanskoga biskupa, navodeći najprije službu biskupa koadjutora, a potom njegovo ime.

Sadržaj ove okružnice neka svećenici pravovremeno obznane vjernicima u svojim župama.

Svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

Preč. Marko Loš                                                           Đuro Gašparović
kancelar                                                                           biskup