Budi dio naše mreže
Izbornik

Suradnja Hrvatskoga nacionalnog svetišta u Karlovcu i Hrvatske katoličke mreže u Godini sv. Josipa

Zagreb (IKA)

U emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu 16. prosinca 2020. rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. govorio je o Godini sv. Josipa i suradnji Svetišta i HKM-a.

Papa Franjo otvorio je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, Godinu sv. Josipa, o 150. obljetnici njegovoga proglašenja zaštitnikom sveopće Crkve.

Mons. Sente podsjetio je da hrvatski narod mnogo duže štuje sv. Josipa te da je odlukom Hrvatskoga sabora već 333. godine zaštitnik Hrvatske.

Rektor karlovačkog Svetišta rekao je da je Papa na neki način iznenadio otvaranjem Godine. Ipak, podsjetivši da je Sveti Otac preuzeo službu na svetkovinu sv. Josipa te da njeguje pobožnost sv. Josipu i ima kip sv. Josipa u snu, rekao je da proglašenje nije jako veliko iznenađenje.

Kako otvaranje Godine nije bilo najavljeno, nije bilo nikakvih priprema, ali Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa redovito provodi mnoge aktivnosti, pobožnosti i slavlja u čast sv. Josipu. U trenutnoj situaciji, s obzirom na mjere zaštite od zaraze koronavirusom, neka planirana događanja morala su se otkazati, ili su se organizirala na druge načine, na primjer putem medija.

Mons. Sente izrazio je vjeru da će zagovorom sv. Josipa pandemija prestati, istaknuvši da je i sv. Josip „prolazio kroz neke životne neizvjesnosti“. Također je izrazi onadu da će Svetište u Karlovcu na kraju Godine sv. Josipa biti premalo da bi u njega stali svi hodočasnici. Izvijestio je i da su u izradi kalež i ciborij od zavjetnog zlata koje su darovali vjernici, koji bi trebali biti dovršeni do svetkovine sv. Josipa 19. ožujka 2021.

Govoreći o posebnim oprostima koji se vežu uz Godinu sv. Josipa, rektor Sente podsjetio je da su redovni uvjeti za zadobivanje oprosta sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakane Svetog Oca. Osim toga, Apostolska pokorničarna predvidjela je mnoge načine za dobivanje oprosta poput razmatranja Očenaša, vršenje djela milosrđa, zajedničko moljenje krunice zaručnika ili u obitelji, moljenje molitava i pobožnosti sv. Josipu…

Mons. Sente najavio je i da će suradnjom Hrvatskoga nacionalnog svetišta i Hrvatske katoličke mreže biti dostupni prigodni materijali. Molitve sv. Josipu bit će objavljene u digitalnom obliku na IKA-i i mrežnoj stranici Svetišta, kao i u tiskanom izdanju.

Među ostalim oblicima suradnje, molitva iz Apostolskog pisma Patris corde molit će se svakoga dana nakon Anđeoskog pozdravljenja na HKR-u. Srijedom će se na HKR-u u 5:30 i u 22 sata moliti krunica sv. Josipa. Također, od 20. siječnja iz Svetišta će HKR svake srijede prenositi slavlje mise u 6 sati. Mons. Sente će i nadalje na HKR-u nedjeljom u 20:30 voditi emisiju „Svjetiljka u noći“. Na portalu HKM-a će jednom mjesečno biti objavljivano po jedno svjedočanstvo štovatelja sv. Josipa.

Godina sv. Josipa bit će zaključena 8. prosinca 2021.

Mons. Antun Sente ml. i Tanja Maleš u emisiji Argumenti HKR-a 16. prosinca 2020.

Urednik HKM-a Siniša Kovačić i mons. Antun Sente ml.