Budi dio naše mreže
Izbornik

Susrele se uprave dviju franjevačkih provincija u BiH

Zagreb (IKA)

Sastanak uprava Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je u srijedu 8. svibnja 2024. u Kući mira Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rami na Šćitu, izvijestila je Franjevačka informativna agencija.

Sastanku su predsjedali provincijski ministri fra Zdravko Dadić i fra Jozo Grbeš.

Razgovaralo se o zajedničkoj bogatoj povijesti dviju provincija, kao i ovogodišnjoj 180. obljetnici odlaska fratara iz kreševskog samostana 1844., kada su braća iz Hercegovine započela samostalni hod koji će rezultirati osnivanjem Hercegovačke provincije.

Budući da je u tijeku proslava 800. obljetnica važnih za cijeli franjevački red, među kojima su ove godine Rane sv. Franje, a iduće Pjesma brata Sunca, provincijali su upoznali braću sa svim aktivnostima obilježavanja obljetnica na razini Vijeća franjevačkih zajednica, te iznijeli načine obilježavanja obljetnica u svojim provincijama.

Ujedno su razmijenili promišljanja o načinu organiziranja ovogodišnjeg proširenog slavlja Kapitula franjevačkih jubileja, sugeriranog svim franjevačkim provincijama od strane Generalne uprave Reda manje braće, kao i temama o kojima je potrebno govoriti na kapitulu.

Susret su braća iskoristila i za razgovor o nekim aktualnim temama s kojima se suočavaju obje provincije, odnosno kako pristupiti suvremenim izazovima u redovničkom poslanju te kako na najbolji način odgovoriti pastoralnim potrebama vjernika kojima su poslana služiti u evanđeoskom duhu po uzoru na sv. Franju.

Na koncu susreta franjevci dviju provincija u BiH dogovorili su da će održavati takve susrete svake godine.

Donijeli su i zajedničku izjavu koju prenosimo u cijelosti.

Uprave franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini organizirale su u Kući mira u Rami prvi susret aktualnih uprava dviju provincija. Ove dvije franjevačke provincije, koje dijele istu povijest, u ovim godinama franjevačkih jubileja žele osvježiti memoriju franjevačke karizme i bogate duhovne povijesti reda i provincija. Ovog svibnja je i 180. godišnjica od početka uspostave franjevačke provincije u Hercegovini 1844. godine. Tako od jedne zajednice koja je prerasla brojem fratara nastadoše dvije, kako bi puku Božjem bili i fizički bliže donoseći Krista, te bivajući ustrajni u zgodno i nezgodno vrijeme (2 Tim 4, 2).

Vođeni mudrom izrekom povijesti: u bitnome jedinstvo, u nevažnome sloboda, u svemu ljubav, ove dvije provincije žele upravo to: zajednički djelovati u bitnom, sačuvati vlastitost i slobodu, a sve temeljiti na evanđeoskoj ljubavi slijedeći Oca Franju koji nas sve poziva na dostojanstvo poziva i na svetost.

Svjesni smo da nam je posebna zadaća liječiti razne rane prošlosti među ljudima na ovim prostorima da bismo bili dostojni svog kršćanskog imena i franjevačke obaveze biti uvijek otvoreni dijalogu i aktivni mirotvorci.

Braća iz uprava Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije potiču svu braću franjevačkih zajednica, kao i sve ljude dobre volje da u ovim godinama velikih franjevačkih jubileja budu svjedoci ljubavi prema svakoj duši i svakom stvorenju kako nas je svojim životom učio naš brat i Otac sveti Franjo.