Budi dio naše mreže
Izbornik

Susreli se povjerenici župnih Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA/TU)

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je susret povjerenika župnih Caritasa u subotu 27. siječnja 2024. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Susret je počeo misom u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa, koju je predvodio župnik Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak. „Ovaj susret započinjemo svetom misom da bismo, ojačani svetom pričešću, još snažnije mogli pokazivati djelatnu ljubav u našoj svakodnevici i ondje gdje nam je povjereno poslanje našega karitativnog djelovanja“, istaknuo je na početku.

U propovijedi je naglasio da Isus na početku svojega djelovanja izabire dvanaestoricu da bi mu pomogli u njegovom poslanju. Bez obzira na to što su bili prosječni i grešni ljudi, Isus je u njih imao povjerenja. Nadovezujući se na izvještaj iz Evanđelja po Marku propovjednik je kazao da su učenici „pali već na prvom testu jer su pokazali da su fizički uz Isusa, ali srcem ipak daleko od njega. U jednom od razmišljanja nad ovim evanđeljem, Benedikt XVI. lijepo će reći da nas ondje gdje je prisutan Isus i gdje zauzima posebno mjesto, mogu zadesiti razne oluje, ali nas nikada neće potopiti. I ta lađa našega života jest naša obitelj, Crkva i Caritas. Ali ako u tim stvarnostima nije prisutan Isus, onda je u opasnosti da naše djelovanje bude manjkavo. Isus nam daje stabilnost u našem djelovanju, a ta stabilnost se ostvaruje u odnosu s njime“, zaključio je fra Antonio.

Nakon mise program je nastavljen u prostorijama „Paštrićeve knjižnice“. Na početku se prisutnima obratio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov. „Već tradicionalno se skupljamo nakon božićnih praznika kako bismo podijelili vlastita iskustva karitativnog djelovanja u vlastitim župnim zajednicama. Na ovaj način želimo vama volonterima i povjerenicima župnih Caritasa zahvaliti na predanosti, trudu i uloženom vremenu. Jako puno ljudi nam se obraća za pomoć, no mi ne možemo do svih stići i svima pomoći bez vašeg posredništva. Kako bi što bolje odgovorili na potrebe naših korisnika značajna nam je suradnja s župnim zajednicama“, istaknuo je na početku Maslov.

Predavanje o karitativnom poslanju održao je fra Antonio Mravak. Istaknuo je tri bitne činjenice u djelovanju župnih Caritasa. Prva je svijest o važnosti karitativnog djelovanja, koja je praktički u samom središtu poslanja Crkve. Uz to se veže i svijest o vlastitom poslanju, odnosno svijest da smo pozvani po Isusu Kristu pokazati kršćansku ljubav i naše zauzimanje.

„To nam upravo pokazuje današnje Evanđelje. Ondje gdje u središtu nije Isus, onda je u središtu čovjek i njegove želje. Tako smo u opasnosti da postanemo tek samo jedan običan društveni pokret bez svijesti o božanskom poslanju“, upozorio je.

Druga činjenica je da se rad župnog Caritasa prezentira široj zajednici. „Na ovu misao potakao me papa Franjo koji je istaknuo u jednom svojem govoru da moramo izaći van i prezentirati svoje djelovanje“, istaknuo je o. Mravak. Na taj način se postiže transparentnost rada Caritasa, ali se ostvaruje i svjedočanstvo vjere. To je svojevrsno evanđeosko „propovijedanje s krovova“, kazao je, dodavši da u svoj rad svakako moramo uključiti i društvene mreže.

Posljednja točka je važnost vlastitoga duhovnoga napretka koja mora ići usporedno s karitativnim djelovanjem. Osobe koje su uključene u rad župnoga Caritasa moraju svoju vjeru svjedočiti i u sakramentalnom i vjerničkom životu svojih župnih zajednica. Svaki rad s ljudima je težak i opasnost je da se potkrade grijeh. Zato članovi župnog Caritasa moraju voditi računa o vlastitom duhovnom rastu.

U drugom dijelu radnoga programa povjerenici i predstavnici različitih župnih Caritasa iznijeli su svoja svjedočanstva i kratke preglede svojih djelovanja kroz proteklo razdoblje. Tako su izmijenili svoja iskustva te su potaknuli druge na nove ideje.

Sudjelovali su povjerenici Caritasa iz Župe Presvetog Srca Isusova – Visoka, Župe sv. Mihovila Arkanđela – Kambelovac, Župe Marije Pomoćnice – Kman, Župe Gospe Sinjske, Župe Gospe u Siti – Strožanac, Župe sv. Mateja Ravne – Njive, Župe Svetoga Spasa – Mejaši i Župe sv. Lovre – Trogir.

U posljednjem dijelu predavanja Marta Grbić, voditeljica Caritasovog skloništa za žrtve nasilja u obitelji iz Splita, predstavila je rad i djelovanje Sigurne kuće. Govorila o nasilju u obitelji i njegovim posljedicama, o vrstama nasilja, o primjerima dobre prakse borbe protiv nasilja, kao i o preventivnom djelovanju i odgovornosti svih članova društva. Istaknula je da je središte njihovoga rada povratiti korisnicima dostojanstvo i svijest da su voljeni i prihvaćeni.

Nakon predavanja prisutni su posjetili obnovljene prostorije Caritasove podružnice „Dječji osmijeh“. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 5. svibnja 2009. podružnicu „Dječji osmijeh“ sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, pomogne obiteljima slabijeg imovinskog stanja, koje ne mogu kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih. Dosadašnji rad temeljio se većinom na pružanju materijalne pomoći podjelom dječje hrane, higijenskih potrepština, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće i školskog pribora. No, materijalna i novčana pomoć siromašnim obiteljima tek je dio rješenja. Trajno rješenje izlaska iz začaranog kruga transgeneracijskog siromaštva je pružanje pomoći pri jačanju i usavršavanju kompetencija koje će omogućiti djeci iz takvih obitelji trajni izlazak iz siromaštva, što želi pružiti „Dječji osmijeh“, istaknuo je Denis Maslov.

Potom je proveo prisutne kroz središnje prostorije ustanove te ih ukratko upoznao sa svim najvažnijim projektima. Na poseban način istaknuo je novi projekt obnove blagovališta. „Ne želimo da se naši korisnici, koji se u vlastitim životima bore s raznim nedaćama i siromaštvom, kada dođu u ove prostorije osjećaju dodatno ‚opterećeno‘. Oni ne zaslužuju biti u ‚siromaštvu‘ kada su u prostorijama Caritasa. Obnovom blagovališta želimo pokazati da oni vrijede i da su nam važni te im na jedan način time želimo vratiti i obnoviti ljudsko dostojanstvo“, kazao je ravnatelj. Druženje povjerenika nastavilo se na zajedničkom domjenku u Caritasovim prostorijama.