Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret članova BK BiH i redovničke Konferencije BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Devetnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je u srijedu, 17. travnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, priopćila ja KTA.

Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su i dijecezanski biskupi iz Mostara i Banja Luke.

Na zasjedanju je također sudjelovalo deset članova redovničke Konferencije među kojima dvojica franjevačkih provincijala i tri provincijalne poglavarice te jedna zamjenica provincijske predstojnice. Članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu i Samostana sv. Klare u Brestovskom pratile su molitvom ovaj susret.

Sudionici su slušali izlaganje s. Ane Marije Kesten o Jubileju posvećenog života koji će Crkva živjeti na poseban način u mjesecu listopadu 2025. godine. Kao nit vodilja uzeto je pismo pape Franje koje je, 11. veljače 2022., uputio predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupu Rini Fisichella. U tom pismu ističe da je Jubilej oduvijek bio događaj od velike duhovne, crkvene i društvene važnosti u povijesti Crkve. Uzevši za geslo „Hodočasnici nade“ Sveti Otac je izrazio želju da se duhovna dimenzija jubileja, koja poziva na obraćenje, poveže s temeljnim aspektima društvenog života, kako bi se stvorilo međusobno jedinstvo te da Crkva bude što jasniji znak i oruđe jedinstva u harmoniji različitosti. U izlaganju je spomenuto i pismo koje je, 29. lipnja 2023., prefekt Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal João Braz de Aviz uputio svim posvećenim muškarcima i ženama. Pojasnio je da je Jubilej godina pomirenja, obraćenja i sakramentalne pokore i, samim time, solidarnosti, nade, pravde, predanog zalaganja u služenju Bogu u radosti i miru s braćom te naveo da će geslo Jubileja posvećenog života biti „hodočasnici nade, na putu mira“ ističući mir kao najveću potrebu ovoga vremena. Spomenute su i etape pripremnog puta za proslavu Jubileja posvećenog života među kojima je i slavlje u veljači 2025. u pojedinim zemljama te jubilejsko slavlje u Rimu, 8. i 9. listopada 2025.

U duhu Godine molitve koja je u tijeku, biskupi, redovnici i redovnice su i ovaj susret započeli službenom Molitvom Jubileja koju je sastavio papa Franjo. Potiču sve članove biskupijskih i redovničkih zajednica da redovito mole ovu i druge molitve kao pripravu za proslavu Jubileja. U skladu sa smjernicama mjerodavnog Dikasterija dogovoreno je da se osmisli inicijativa obilježavanja Jubileja posvećenog života na razini Bosne i Hercegovine koja bi imala vrhunac u zajedničkoj proslavi u prigodu Svjetskog dana posvećenog života početkom veljače 2025. godine u Sarajevu. Bilo je također riječi o hodočašću predstavnika i predstavnica redovničkog života u Bosni i Hercegovini na jubilejskom slavlju u listopadu 2025. u Rimu. Razmišljalo se i o načinu promicanja 38 kateheza o različitim oblicima molitve koje je papa Franjo izrekao od 6. svibnja 2020. do 16. lipnja 2021. kako bi vrijeme priprave na Jubilej kao i sinodalni put Crkve bilo uistinu milosno vrijeme.

U duhu Godine molitve promišljalo se o iznalaženju načina da što veći broj župnih i samostanskih crkava bude otvoren ne samo u vrijeme liturgijskih slavlja nego i tijekom svakoga dana kako bi vjernici imali prigodu češće navratiti i moliti u njima, a prolaznici razgledati unutrašnjost.

Bilo je riječi i o djelovanju dječjih vrtića i pojedinih katoličkih škola i načinu njihova financiranja te evangelizaciji kao temeljnom poslanju Crkve.

Tijekom susreta članovi BK BiH i redovničke Konferencije osvrnuli su se na svoj susret održan 26. 4. 2023. također u Sarajevu na temu: „800. obljetnica Pravila sv. Franje“, priopćila ja KTA.