Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret crkvenih zajednica i pokreta Zadarske nadbiskupije održan u katedrali sv. Stošije

Zadar (IKA)

Susret crkvenih zajednica i pokreta Zadarske nadbiskupije održan je u subotu 18. svibnja 2024., kao Duhovsko bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Susret zajednica predvodio je predstojnik Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije fra Bojan Rizvan.

„Tim susretom svjedočimo odgovornost prema Kristovoj zapovijedi: ‚Ostanite u gradu dok se ne obučete u silu odozgor‘. Samo nošeni njenom snagom možemo preobražavati naše živote i život svijeta“, rekao je fra Bojan. Istaknuo je da poticaj apostola Pavla Galaćanima: „Ako po Duhu živite, po Duhu se i ravnajte“, dotiče živote.

„Želja za životom po Duhu učinila nas je dionicima zajednica. Poslušnošću Duhu pokrenuti smo milošću i odlučili smo ugraditi svoje talente i sposobnosti u naše zajednice. Zato želimo biti Duhom ravnani. Zajedništvo Crkve u bogatstvu i ljepoti različitih zajednica očituje i izriče snagu Duha Svetoga. Lijepo je vidjeti očitovanja Duha među nama. Radujemo se što smo nezasluženo obdareni darom Duha koji nas obogaćuje i krijepi“, poručio je o. Rizvan.

Članovi zajednice Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo pripremili su razmatranja o darovima Duha Svetoga: posinstva, istine, tješitelja i jedinstva. U suradnji s o. Rizvanom, meditacije su napisale Ivana Lasić Jelinčić, Danijela Antunović, Marija Pedić, Ana Rücker i R. Anušić. Razmatranja su čitali Ružica Anušić, Petar Barunčić, Marko Kovačević, Ana Rücker i Marino Jurjević.

„Najbolji tečaj koji nam je potreban je tečaj Duha Svetoga koji rađa skladnošću naših odnosa, povezanošću naših srdaca i snagom našeg zajedništva. Darom Duha Svetoga postali smo djeca Božja. Biti vođen Duhom znači postajati brat i sestra Isusa, ljubljenog Božjeg Sina“, poručio je fra Bojan koji je tijekom susreta predmolio Litanije Duhu Svetom i druge prigodne molitve.

Susret je počeo pjevanjem Himna Duhu Svetomu. Pjevanje je predvodio Zbor mladih Župe Presvetog Srca Isusova iz Zadra.

Duh života oslobodio nas je zakona grijeha i smrti u Isusu Kristu, zarobljenosti naših slabosti i grijeha. Duh Sveti je duh slobode i posinstva koji nas osposobljava da možemo klicati Abba! Oče!

Vjeroučiteljica Anušić podsjetila je kako je prvašima, kad ih je učila moliti Oče naš, rekla da će govoriti Oče naš kako je molio Isus. „Započeli smo: Tatice naš, koji jesi na nebesima… Zadivljena, gledala sam nevjerojatnu promjenu izraza njihovih lica i sjaj očiju. Bio je to kliktaj djetinjeg srca iz sâmog Kraljevstva Božjega! O, da nam je uvijek moliti na taj način, djetinjim srcem i predanjem. Otvorenošću djeteta koje, gledajući svoga oca, zna da neće biti odbačen“, istaknula je.

Naglasila je kako je Bog otac drugačiji od ljudskih iskustava očinstva. „Po Duhu Svetom u Crkvi smo više braća i sestre nego što smo to po krvi. Krštenje je jači vez od krvi. Često to zaboravljamo, ne vjerujemo, ne vidimo“, upozorila je. Dodala je da Duh Sveti vjernicima otkriva kako su divno stvoreni i još divnije obnovljeni u Isusu.

Razmatrajući Duh istine, fra Bojan je istaknuo da je Isus Duha Svetoga predstavio kao onoga koji nas upućuje u svu Istinu. „Jer djelomična istina nije istina. Djelomična istina samo nalikuje na istinu te postaje njen privid koji ne donosi radost i ispunjenost, nego tugu i razočaranost. Isus svojim učenicima u testament nije ostavio privid ili kratkotrajnu radost. Nego, ostavio nam je i darovao duha Istine, duha Životvorca, koji nas poučava da živimo tu Istinu“, istaknuo je.

„Živjeti vođen Duhom Svetim znači ne dopustiti zaboravu da nas otkine od zajedništva s njim. A mi smo skloni zaboravljanju. Zaboravimo milosne trenutke kojima nas je upravljao u različitim situacijama, zaboravimo ljubav koja nas je nosila kad nismo imali spremnost trpjeti, zaboravljamo utjehu kojom nas je krijepio u sušnim vremenima. Zato naše srce poput usahle zemlje kliče: Daruj nam svoga Duha! Daruj nam tu rosu Duhu Svetoga koja je kadra obnoviti naš život, donijeti utjehu u svim trenucima žalosti i tjeskobe“, potaknuli su članovi Kursilja.

Duh Sveti nas uči kako slijediti Krista. On je učitelj života, jasnoća Kristove prisutnosti u nama, u Crkvi. On čini da potpunije shvaćamo smisao Kristovih riječi koje u nama postaju život, stavovi, odabiri, svjedočanstva, istaknuto je u razmatranju, uz poruku da nas Duh Sveti podsjeća da ljubimo kao što je nas Krist ljubio, do posljednjeg daha.

„Samo s Duhom Svetim rastemo kroz mudrost kršćanskog pamćenja, mudrost srca. Imajmo otvorene oči za Božje djelovanje u našem životu, među nama. Mudrost dolazi po danima u kojima smo živjeli s Duhom Svetim“, poručio je predvoditelj. Istaknuo je da su bez Duha Svetoga duše nijeme.

„Duh Sveti čini da s ljudima razgovaramo u bratskom dijalogu i proroštvu: nježno, krotko, suosjećajno. Uz Duha Svetog učimo kako se razumijevati, unatoč naših različitosti. Svatko osobno i kao ljubljena zajednica Duha Svetoga, Crkva, žeđamo za njegovim stalnim vodstvom, jer bez Duha Svetoga ne možemo ostati vjerni Istini“, kazao je.

Isus Duha Svetog naziva tješiteljem i braniteljem. „Ta istina Kristove riječi podsjeća nas da nas Duh Sveti nikada ne ostavlja same i ne napušta. On je suputnik na našem životnom putu, stalna prisutnost, Duh koji želi prebivati u našem duhu. ‚Kod vas ostaje i u vama je‘, kaže Isus. Strpljiv je, vjeran, odan, jasan i vjerodostojan. Postojan u našim nepostojanostima i kolebljivostima.  Njegova ljubav prema nama je neprijetvorna, ostaje s nama i kad padnemo, kad nam srce zamrači grijeh, zloća, kad tapkamo po mraku“, poručili su članovi Kursilja.

Naglasili su da je umijeće Duha Svetoga da ih uči obrani pred velikim tužiteljem, đavlom. Duh Sveti uči borbama koje ne ponizuju. U njemu se dobiva snaga i odvažnost. Samo se s njim može biti hrabar jer, kako Krist reče, Ja sam pobijedio svijet!

Duh Sveti se propinje da bi tješio u kušnjama, jačao i suočavao s pogreškama, dobrostivo i blago, šapće glasom koji govori srcu punim nježnosti i ljubavi. Ta sretna sigurnost, njegova blizina, u rađa pouzdanost da će se s Bogom uvijek uspjeti.

„Kad ne volimo i ne prihvaćamo sebe, kad se borimo s nepraštanjem, kad govorimo da je naš život promašaj, da nismo ni za što, Duh Tješitelj kao naš branitelj brani nas pred nama samima; pred onima koji nas optužuju; pred svijetom koji odbacuje one koji ne odgovaraju njihovim shemama. Kad padamo pod teretom svojih životnih zabluda, bježeći od sebe, drugih, Boga, Duh Sveti, satkan od božanske ljubavi, ne odustaje od mene. Pohađa zapuštenost našeg srca, skida mrenu s naših očiju, briše suze, pokazuje nam Istinu. On proniče u dubinu našeg duha i ispire nečisto što svezuje dušu i tijelo“, naglasili su.

Istaknuvši da je Duh Božji prisutan i u odsutnostima, Rücker je potaknula prisutne da se zapitaju zazivaju li Duha Svetoga u svojoj svakodnevici, mole li se onomu koji im je blizu, slušaju li njegov glas kad ih ispravlja i bodri, spominju li se najvažnije stvarnosti u životu koje im Duh Sveti doziva, da su ljubljena djeca Božja. Pomolili su se Duhu Svetom da ih strpljivo ispravlja i blago ukori kako bi bili poučljivi njegovom glasu i pozorniji na njegovu prisutnost među njima.

Govoreći o duhu jedinstva, razumijevanja i ljudskog zajedništva, kazano je kako se i danas živi babilonsko iskustvo sukoba, nerazumijevanja, sebičnosti, ratova, usamljenosti.

„Često i smiono zasjedamo na Božje mjesto. Odvraćajući od sebe istinu da smo slika Božja, lako počinjemo graditi likove bogova na svoju sliku. Idolatrija zamagljuje naš pogled na Božju milost. Vremenite brige i naše ambicije učinile su da nam molitva izgleda besmislena, suvišna jer mislimo da možemo sami ostvariti sve što želimo. Prožimaju nas osjećaji nepovjerenja, sumnje i straha. Agresivni smo, svadljivi, ljutiti. Zatvoreni u svojim interesima, razaramo zajedništvo ohološću, ljubomorom, nesuglasicama.

Moramo odabirati, a odabir traži žrtvu, predanje, ostavljanje svega što imamo da bismo kupili njivu na kojoj stoji biser Duha Božjega. Jedinstvo se može ostvariti samo po Duhu Božjem. On nam daruje novo srce, novi jezik, novo razumijevanje. Po njemu zadobivamo novu mogućnost komuniciranja“, poručili su Rücker i fra Bojan.

Stoga su potaknuli na molitvu osobito za one s kojima se teško razgovara, za one s kojima se prestalo razgovarati, za osobe s kojima se živi u različitim sukobima, nepraštanjima, odbačenostima, za one od kojih se odvraća pogled.

„Duh Sveti je sposoban preobraziti nas kao što je preobrazio apostole, do mjere da su ih svi razumjeli govoriti njihovim jezikom. Hvala Duhu jedinstva što nam daruje braću i sestre uz koje učimo slušati, za prijatelje koji nas bratski opominju i podižu kada se spotaknemo, za zajednicu vjere u kojoj radosnim služenjem možemo biti ono što jesmo. Neka nas Duh Sveti podupire i ujedinjuje u zajedništvu, da ga svijet može prepoznati među nama, u bogatstvu različitih karizmi Crkve“, poručio je fra Bojan.

Prvi dio susreta crkvenih zajednica na Duhovskom bdjenju bio je liturgija s prigodnim razmatranjima o Duhu Svetom koju je predvodio fra Bojan, a nakon toga misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

To je četvrti susret crkvenih zajednica u organizaciji Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije otkad je 2023. godine osnovano to Povjerenstvo dekretom nadbiskupa Zgrablića.