Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret mladih Varaždinske biskupije Marijafest 2022. u Molvama

Molve (IKA)

Dvjestotinjak mladih okupilo se na 19. susretu mladih Varaždinske biskupije, Marijafestu, u Molvama u nedjelju 2. listopada 2022., pod geslom „Vrijedan si i ja te ljubim!“ (Iz 43, 3).

Susret je započeo u 15 sati u Molvarskoj crkvi. Okupili su se mladi iz cijele biskupije, sa svih strana, iz Međimurja, Zagorja i Podravine, te pjesmom ušli u Crkvu pozdravljajući nebesku Majku i potom moleći molitvu Duhu Svetom.

U crkvi ih je dočekao, pozdravio i poželio dobrodošlicu domaći župnik i gvardijan fra Zdravko Tuba, OFM Conv.

Uslijedila je kateheza predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marka Domitera u kojoj je, prema odabranom geslu susreta, mladima želio istaknuti koliko su vrijedni i dragocjeni u Božjim očima. Potaknuo ih je da svatko sebi postavi pitanje Tko sam ja?

„Kada su sami, kad ulaze u dubinu svoga srca, promišljaju o sebi, nailaze na različite odgovore na one stvari koje ih raduju, ali i na one koje ih plaše ili izazivaju tugu, strah, strepnju pred izazovima života. No, ono što je u temelju našeg postojanja jest to da nas Bog voli, da nas ljubi, da nas je ljubio prije nego što smo postojali, kako govori prorok Jeremija: prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh“, poručio je vlč. Domiter.

Potom se zadržao na tekstu iz Knjige proroka Izaije, kad Bog kaže: Ne boj se, ja sam te otkupio, imenom sam te zazvao, ti si moj.

„Želio sam upravo to naglasiti koliko smo zapravo vrijedni i dragocjeni Bogu i da nas ljubi bez obzira na naše grijehe, na naše slabosti i mane, što god činili u životu. Bog je poput milosrdnog oca iz Isusove prispodobe koji uvijek čeka svoga sina i koji će ga počastiti i pogostiti zato što nas ljubi. Ne zato što smo ovo ili ono dobro ili loše učinili, nego zato što je On sama ljubav. Želio sam poručiti mladima da su dar i da si svaki dan posvješćuju to, da nisu isključeni nikad iz Božje ljubavi“, rekao je predstojnik Domiter.

Nakon kateheze uslijedilo je svjedočanstvo Damjana Klemenčića koji je mladima poručio da nema neko bombastično svjedočanstvo obraćenja, nego je on jedan od onih koji je uvijek kao bio vjerni katolik: išao redovito na misu, bio aktivan u zajednicama, ali je dosta dugo u sebi imao osudi i neki grč. Gledao je Boga kao pravednog i koji kažnjava.

„Zapravo sam s godinama shvatio da Bog svakog ljubi, i sve radi iz toga što nas ljubi, i sve su zapovijedi samo zato što nas Bog voli, i hoće nam dobro, i najbolje za nas“, poručio je okupljenim mladima Klemenčić te ih ohrabrio na pristupanje sakramentu svete ispovijedi.

Uslijedila je molitva krunice koju su predmolili mladi, a potom i euharistijsko slavlje kojim je predsjedao ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

Predslavitelj je nastojao mladima posvijestiti geslo susreta „Vrijedan si i ja te ljubim!“ sa željom da kršćani doista imaju jedan drugačiji pogled, da vrijednost nije u imati nešto i pokazati se, nego doista biti taj Božji suradnik, biti Božje dijete, Božji sin, Božja kćer.

„Zato, lijepo je da svake godine mladi dođu ovdje u Marijino svetište kao njezina djeca. I ona je bila neznatna službenica i upravo je zbog toga kliktala od radosti: Veliča duša moja Gospodina što pogleda Gospodin na neznatnost službenice svoje, poručio je fra Miljenko. Istaknuo je važnost svijesti ljudi da su Božja djeca, da imaju to nešto božansko što nadvisuje sve ovo zemaljsko, materijalno.

„To bih volio da mladi odnesu s ovog susreta: svijest koliko su ljubljeni i važni, da ih je Bog htio baš tu na tome mjestu, da budu njegovi suradnici. A Marija nam pomaže da na njezin način i mi otkrivamo kako nas to Bog treba i kako možemo surađivati s Gospodinom.“, rekao je.

Mladi, sudionici ovog susreta izrazili su svoje dojmove, ali i radost koju osjećaju na ovome mjestu. Andrija Turković i Irena Gregorin na Marijafestu u Molvama bili su po prvi put i poručili su da je sve super.

„Zabavno mi je na ovaj način sudjelovati sa svim ovim mladima, pjevati i na taj način služiti Gospodinu i nadam se da ću i svake iduće godine doći ovdje“, rekao je Andrija te ohrabrio druge mlade da se odazovu idućih godina, jer je to za njega bilo predivno iskustvo.

I Irena je potaknula mlade da se odazovu idućih godina na susret „da upoznaju druge mlade, ali i da upoznaju sebe. Da se druže, ali i zbliže s Gospodinom.“

Organizatori susreta mladih – Marijafest su Nacionalni centar Vojske Bezgrešne i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a nacionalni duhovni asistent Vojske Bezgrešne fra Zdravko Tuba poručio je da su u Marijinom svetištu u Molvama vrata otvorena svima.

„I mladima, i ljudima zrele dobi i djeci i starijima, koji god žele doći Mariji da uistinu dožive taj put spasenja, put žive vjere kao što je to Marija živjela i kao što Maksimilijan Kolbe kaže: Samo ljubav stvara, neka uistinu Bog stvara po svakom od nas ono što želi činiti na putu svetosti“, poručio je župnik Tuba.

Susret je zaključen euharistijskim klanjanjem te zajedničkim druženjem.