Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret novih predsjednika i ravnatelja organizacija članica Caritasa Europa

Bruxelles (IKA)

Susret novih predsjednika i ravnatelja caritasa europske regije, koji na godišnjoj osnovi organizira Caritas Europa, održan je u Bruxellesu 6. i 7. prosinca. Na susretu je sudjelovao i fra Tomislav Glavnik OFMConv., kojega je Hrvatska biskupska konferencija u travnju 2022. imenovala novim ravnateljem Hrvatskog Caritasa.

Svrha susreta bilo je upoznavanje novih predsjednika i ravnatelja nacionalnih Caritasa s procedurama i načinom upravljanja članica konfederacije Caritasa u Europi i u svijetu te s odgovornosti s kojima se susreću članice konfederacije Caritasa Internationalis na europskoj i svjetskoj razini.

Nit vodilja susreta novih ravnatelja bila je upoznati se s vizijom, poslanjem, sustavom vrijednosti i načelima koji su zajednički cijeloj Caritasovoj organizaciji, iako svaki Caritas ima svoju posebnost.

Novi ravnatelji prvog su se dana skupa susreli s Izvršnim odborom Caritasa Europa i njegovim predsjednikom mons. Michaelom Landauom i imali su priliku predstaviti djelatnost svojih ustanova. U nastavku rada razmijenjena su iskustva i razmatrane poteškoće s kojima se susreće organizacija, posebno u odnosu prema ukrajinskoj krizi i činjenici da se i u Europi povećava broj ljudi koji se nalaze u potrebi. Nizom predavanja, koja su održali voditelji sektora Caritasa Europa, sudionici su bili pobliže upoznati i s očekivanjima u procesu moderiranja i vođenja nacionalnih Caritasa.

Susretu su se priključili putem online veze i nedavno imenovani privremeni upravitelj Caritasa Internationalis Pier Francesco Pinelli i sestra Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Oboje su potvrdili da nova privremena uprava Caritasa Internationalis, prema nakani pape Franje, ima zadaću vratiti povjerenje u krovnu organizaciju. Naznačeno je kako nedavna promjena vrha Caritasa Internationalis nije uzrokovana djelovanjem caritasa na nacionalnom ili regionalnom planu niti će utjecati na uredno djelovanje organizacija članica. Naglasili su kako je u predstojećem razdoblju važno kvalitetno pripremiti izbornu skupštinu, koja će se održati u svibnju 2023., na kojoj će biti izabrano novo vodstvo Caritasa Internationalis.

Prvi dan susreta zaključen je slavlje mise u sjedištu Caritasa Europa koju je predvodio fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Drugog dana susreta poseban osvrt je posvećen supsidijarnosti u organizaciji nacionalnih i nad/biskupijskih caritasa. Budući da je to uvodni susret za novoimenovane članove europskih organizacija članica, ostavljen je prostor za osobne susrete s pojedinim voditeljima Tajništva Caritasa Europa kako bi se naglasile i raspravile teme i područja od posebnog interesa za svaki nacionalni caritas. U zaključnom dijelu dvodnevnoga susreta predstavljen je završni okvir za strateško planiranje  Caritasa za razdoblje 2021. – 2028. pod nazivom „U djelovanju za društvenu pravednost i zajednički dom”.

Susretu u Bruxellesu nazočili su ravnatelji i ravnateljice iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Švicarske, Hrvatske, Italije, Švedske, Norveške, Slovačke, Belgije, Rusije, Ukrajine i Škotske.