Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Susret pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je u subotu 27. studenoga u Dvorani pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku.

Na početku je sve okupljene pozdravio povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić, a zatim i sisački biskup Vlado Košić koji je zahvalio svima na dolasku. Biskup je podsjetio da je nova pastoralna godina u biskupiji posvećena Božjoj Riječi i da je zamišljena kao vrijeme kroz koje bi se trebalo više čitati, razmišljati i hraniti se tom Riječju te osluškivati što to Duh govori i što treba vršiti.

Mons. Košić je govorio i o sinodskom hodu koji će trajati do 2023. godine te je pozvao članove zajednica, udruga i pokreta da se aktivno uključe u taj proces i zaokruže svoja razmišljanja i prijedloge o Crkvi, koja će onda biti razmotrena na višim razinama.

U nastavku susreta predavanje o Božjoj Riječi okupljenima je održao doc. dr. Anđelo Maly s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na početku je govorio o definiciji čovjeka kao bića riječi, istaknuvši da su riječi način na koji se postaje čovjekom, a komunikacija riječima je nešto o čemu se ovisi. Takva definicija riječi povezana je opet s Bogom, koji je isto tako Riječ. On je Riječ koja se izražava u svojoj potpunosti u trenutku stvaranja. Upravo na taj način, riječima, Bog komunicira i približava se ljudima i u konačnici želi im postati toliko blizu, što u stvarnosti i čini, da ta riječ, koja je nekad bila daleka, postaje jedna od njih.

Predavač se osvrnuo i na pravilan način čitanja Biblije te upotrebu Svetog pisma na praktičnoj razini, a upoznao je okupljene i s modelima i načinima pristupa čitanju: karizmatičkim, političkim, pučkim i pripovjedačkim. Savjetovao je okupljene da se kada čitaju Sveto pismo, bilo to u svojim zajednicama i pokretima, obiteljima ili osobno, sužive s tekstom tako da on postane dio njih i oni dio njega. „Kao što je Bog postao tijelom, njegova Riječ, tako da vaše i moje tijelo postane dio te povijesti riječi koju ćemo primijeniti u svom životu. Na taj način Biblija nam više neće biti daleka i skupljati prašinu već postati smisao i motiv života.“

Na kraju je poručio da čitanje Svetog pisma treba pratiti molitva tako da to postane razgovor između Boga i čovjeka. Kad čitate Sveto pismo ne čitajte ga kao knjigu već kao molitvu. Moliti s njime i molitvi uz Boga tako će Biblija postati Božja Riječ koja će prodirati u duh, dušu i srce.

Susret je zaključen misom koju je predslavio povjerenik vlč. Bulić u zajedništvu s vlč. Malyjem, kancelarom biskupije mr. Jankom Lulićem i preč. Milanom Begićem.