Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret ravnatelja, vjeroučitelja i duhovnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji

Požega (IKA)

U Dvorani Sv. Lovre u Biskupskom domu u Požegi 5. srpnja pod predsjedanjem Ivice Žuljevića, predstojnika Ureda za katoličke škole održan je redoviti ljetni susret ravnateljâ katoličkih škola u Požeškoj biskupiji, na kojem je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević.

Nakon molitve biskup Škvorčević pozdravio je Ivicu Bedeničića, ravnatelja Katoličke gimnazije u Požegi, Marija Voronjeckog, ravnatelja Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, Franu Barišića, ravnatelja Katoličke osnovne škole u Požegi, Marija Večerića, ravnatelja Katoličke osnovne škole u Virovitici te Krunoslava Jurakovića, ravnatelja Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Na susretu su bili i vjeroučitelji i duhovnici u navedenim školama te je biskup i njih pozdravio i svima čestitao 22. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Podsjetio ih je na bogatu povijest zgrade Biskupskog doma u kojem se nalaze i njezinu povezanost sa školstvom. Naime, izgradili su je isusovci početkom 18. stoljeća, koji su došli u Požegu 1698. i već sljedeće 1699. godine osnovali glasovitu Gimnaziju. Pored toga bavili su se i drugim nastojanjima oko odgoja i obrazovanja mladih naraštaja požeškoga kraja. Istaknuo je činjenicu da su isusovci smatrali kako je potrebno ljude na ovim prostorima, nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti, evangelizirati putem obrazovanja. Na tom tragu, rekao je, nakon osnutka Požeške biskupije, „nastojali smo u novim okolnostima odgojem i obrazovanjem mladih naraštaja evanđeoskim putem služiti čovjeku“. Zahvalio je ravnateljima što su se uključili u to nastojanje Požeške biskupije i tako se ugradili u mjesnu Crkvu, te svjedoče veliku raspoloživost za Boga i čovjeka. Zahvalio je dosadašnjem ravnatelju Katoličke klasične gimnazije u Virovitici Mariju Voronjeckom za njegov petogodišnji mandat na toj dužnosti, i poželio mu uspjeh u drugoj službi, a novoj ravnateljici Marijani Novak Stanić izrazio dobrodošlicu i Božji blagoslov u radu. Biskup je naglasio kako su za identitet katoličkih škola osobito važni vjeroučitelji i duhovnici, te da je stožerni predmet u katoličkim školama vjeronauk, ali ne toliko kao predmet koji pruža informacije o vjeri, nego koji vjeroučenike i djelatnike škole nastoji uvoditi u život po vjeri. Zato je važno provjeravati kako se u katoličkim školama u okviru plana i programa provodi nastava vjeronauka u skladu s načelima koja o tom pitanju donose crkveni dokumenti. Istaknuo je i potrebu da se definira osnovni okvir službe školskog duhovnika, koji učenicima i djelatnicima pomaže rasti na duhovnoj razini, te da on bude jedinstven u svim školama Požeške biskupije.

Ravnatelji su izvijestili o protekloj nastavnoj godini u pojedinim školama, o uspjesima i poteškoćama te o upisu učenika u iduću školsku godinu. Razmotrena su određena pitanja koja se odnose na jedinstven plan i program produženog boravka, uloga duhovnika i vjeroučitelja u katoličkim školama, pristup učenicima i roditeljima, rad s nadarenim učenicima. Na kraju susreta predstojnik Ureda Ivica Žuljević zahvalio je ravnateljima za njihovo služenje djeci i roditeljima te najavio i pozvao ih na otvorenje nove zgrade katoličke škole i sportske dvorane u Virovitici 7. rujna.

Susret je završio svečanim misnim slavlje u katedrali koje je predvodio biskup Škvorčević prigodom 22. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa.