Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana misa na svetkovinu Svih svetih na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Brojni vjernici okupili su se na misnom slavlju koje je na svetkovinu Svih svetih 1. studenog 2023. na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Na ovom mjestu mira i spokoja slavimo Gospodina časteći sve svete“, rekao je biskup na početku mise te dodao kako je ovo „poziv svima nama da i mi krenemo na put svetosti, da ne odustajemo lako unatoč naporu“.

Govoreći o svetkovini Svih svetih dubrovački biskup je u propovijedi naglasio nekoliko njezinih značenja i poruka povezavši ih s misnim čitanjima.

Istaknuo je izraz iz Knjige Otkrivenja „dođoše iz nevolje velike“ te kazao da koliko god se trudili svi ljudi i sve generacije i sve kulture svijeta sasvim je sigurno da je na svijetu uvijek, u svim vremenima bilo, ima i bit će „nevolje velike“. I ovo naše vrijeme ima i te kako svoje „nevolje velike“ koje potresaju ljude i narode, velike i male, bogate i siromašne, moćne i nemoćne, nitko nije izuzet, kazao je biskup. Ustvrdio je i kako Bog Otac Stvoritelj nije htio ovakav svijet „nevolje velike“, nego je htio svijet, htio je čovjeka i ljude.

Biskup je također govorio o Božjoj svetosti i ljubavi te kazao kako ovaj blagdan Svih svetih želi u svima nama probuditi, unatoč svim nevoljama velikim, tu temeljnu istinu o Božjoj svetosti koja sve posvećuje, posebice čovjeka.

„Danas je dan kada mi kršćani, ‘sveti’, posvješćujemo obvezu da živimo tu darovanu Božju ljubav u svom svakodnevnom konkretnom životu“, poručio je biskup te pojasnio načela Isusovog govora na Gori koji je pročitan u Evanđelju dana.

Potaknuo je također vjernike da se ovih dana mole za svoje pokojne posebice za duše u čistilištu.

Na završetku mise biskup je predmolio molitvu za pokojne čiji posmrtni ostaci se nalaze na tom groblju, kao i za one na drugim grobljima.

U koncelebraciji s biskupom su bili gradski svećenici i redovnici među kojima i župnik župe sv. Petra na Boninovu don Ante Burić. Na misi je sudjelovao i veliki broj redovnica različitih redovničkih zajednica koje su prije ili nakon mise pohodile grobove svojih zajednica te se pomolile za svoje preminule sestre. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica, a pridružili su mu se i članovi Mješovitog zbora župe sv. Petra s Boninova kao i neki drugi pjevači.

Vjernici su tijekom blagdana, kao i prijašnjih dana, obilazili počivališta svojih najmilijih i ukrašavali ih cvijećem, palili svijeće i upućivali svoje molitve Bogu za vječni pokoj njihovih duša. To će isto nastavili i na Dušni dan.