Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano obilježen Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju HKS-a

Zagreb (IKA)

Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju svečano je obilježen u ponedjeljak 23. listopada 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Misu je predslavio župnik Župe Muke Isusove – Zagreb–Vukomerec vlč. Leopold Ćurčić. suslavio je sveučilišnim kapelan Branimir Jagodić. Pjevanje je predvodio pjevački zbor HKS-a Chorus Unicath. Vlč. Ćurčić je u homiliji istaknuo da je važno ne zaboraviti čovjeka kao pojedinca. „Ne zaboravite čovjeka u masi. Učite i radite, pišite i istražujte, stvarajte i gradite. Ali nemojte zaboraviti ovo mjestu u dnu vašeg sveučilištu, ovu kapelu, hram Božji, srce ovoga sveučilišta. Ono neka vam stoji kao podsjetnik gdje je granica. gdje prestaje objekt kojim se bavimo, a počinje dijete Božje koje ljubimo“, pozvao je.

Svečanost je nastavljena akademskim činom u dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“. Među ostalima, prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak, pročelnici sveučilišnih odjela HKS-a, dekan i prodekan Medicinskog fakulteta HKS-a, profesori i vanjski suradnici Sveučilišnog odjela za sociologiju te brojni studenti, alumni, prijatelja odjela te profesori s drugih znanstvenih institucija.

U ime rektora i HKS-a okupljenima je dobrodošlicu i čestitku poželio prorektor za nastavu prof. dr. Roko Mišetić, jedan od bivših pročelnika Sveučilišnog odjela za sociologiju. Govorio je o početcima odjela te je izrazio zahvalnost i ponos, jer unatoč demografskim promjenama i teškoćama s kojima se suočavaju svake godine daju svoj maksimum i obrazuju novu generaciju sociologa.

Sadašnji pročelnik izv. prof. dr. Mario Bara zahvalio je svim kolegama, studentima te svima koji iznova pridonose i daju na vrijednosti znanstvenom i nastavnom radu odjela. „Rektor nažalost danas ne može biti s nama jer je u domovini sv. Ivana Pavla II. gdje sudjeluje na konferenciji Hrvatski odnosi Ivana Pavla II. u sjećanjima uz 20. obljetnicu trećeg apostolskog putovanja u Hrvatsku i 100. u svijetu kao pape hodočasnika, na Sveučilištu sv. Ivana Pavla II. u Krakovu“, napomenuo je.

„Ponosni smo na sve što postižemo, a čini nam se da postižemo mnogo – kako u znanstvenom djelovanju, tako i u nastavnim procesima. Naši studenti u sklopu partnerstva s agencijom Hendal primjenjuju svoja sociološka znanja u praksi, na stvarnom tržištu, proširili smo broj kolegija i broj jezika na kojima se izvode te se okrenuli većem povećanju mobilnosti studenata. Ponosni smo na sve studente aktivnosti, sve što se događa a naš je odjel dio toga i svima od srca hvala na svemu što čine kako bi Sveučilišni odjel za sociologiju i dalje napredovao“, rekao je pročelnik Bara.

Zahvalio je upravi, kolegama s drugih odjela i vanjskim suradnicima, sveučilišnom kapelanu i svim stručnim službama za potporu bez koje djelovanje odjela ne bi bilo moguće.

Tom prigodom dodijeljena su priznanja studentima Sveučilišnog odjela za sociologiju u tri kategorije: za najbolji akademski uspjeh, najbolji diplomski rad i za izniman izvannastavni angažman.

Priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je Niki Mariću, studentu I. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koji je postigao težinski prosjek ocjena 4.193; Pameli Patriciji Pinčić, studentici II. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 4.950; Beati Patljak, studentici III. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 5.000; Miji Vaclavek, studentici I. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 4.820; Ani Posarić, studentici II. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 5.000.

Priznanje za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je Lovri Kneževiću, za diplomski rad Kako zagrebački studenti percipiraju znanost? izrađen pod mentorstvom doc. dr. Josipa Ježovite.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2022./2023. u cilju promicanja odjela i struke dodijeljeno je studentici Karli Arar za sudjelovanje u projektu Akademija za mlade, u projektu Coca-Colina podrška mladima, u radionici pisanja projekata financiranih iz fondova EU-a te za sudjelovanje u aktivnostima kluba studenata Nexus.

U ime nagrađenih studenata obratila se Beata Patljak koja je zahvalila profesorima i sveučilištu što su prepoznali i nagradili njihov trud i zalaganje. Kolegama je poručila da to nije samo prilika da izraze zahvalnost, nego i prilika za inspiraciju i podsjetnik na snagu suradnje, predanosti i rada.

Kao dio programa održan je i okrugli stol „UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine: 20 godina poslije“ čime je obilježena 20. godišnjica donošenja tog međunarodnog instrumenta. U povodu otvaranja panela, okupljenima se obratio državni tajnik Poljičak. Istaknuo je da je 20 godina iznimno brzo prošlo, da je gotovo svaka stavka konvencije brzo prihvaćena, da se ona i dalje proširuje te da se na njoj radi.

„Unatrag 20 godina Ministarstvo kulture i medija potpomoglo je oko 400 projekata vođenih ovom konvencijom, od kojih je 130 bilo usmjereno na financijsko pomaganje međukulturalnog dijaloga. Takvi projekti imaju posebnu vrijednost za Hrvatsku jer je naša kulturalna baština nepresušno vrelo – po tome smo zbilja bogati“, zaključio je dr. sc. Poljičak.

Na okruglom stolu o rezultatima primjene konvencije te problematici i nedoumicama na području očuvanja nematerijalne kulturne baštine govorili su izv. prof. dr. Petra Kelemen s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te profesori sa Sveučilišnog odjela za sociologiju HKS-a u Zagrebu prof. dr. Luka Šešo i izv. prof. dr. Mario Bara. Panel je moderirala Matea Topić Crnoja, asistentica na Sveučilišnom odjelu za sociologiju. Program svečanog akademskog čina moderirala je studentica Ema Strbad.