Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenička rekolekcija i susret s novim biskupom Štironjom

Kotor (IKA)

Svećenici Kotorske biskupije okupili su se u srijedu 23. lipnja na prvu zajedničku rekolekciju s novim biskupom mons. Ivanom Štironjom, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.

U dvorani Biskupije susret je počeo zajedničkom molitvom časoslova, a duhovno razmatranje imao je biskup Štironja. Polazeći od evanđeoskog odlomka o umnažanju kruha i riba ( Iv 6, 1-15) mons. Štironja istaknuo je višeslojnost evanđeoskog događaja koji je vrlo važan za samu svećeničku duhovnost i službu te se u razmatranju zadržao na različitim temama ovog odlomka. Kroz primjer Isusove brige za svoje učenike te u različitim reakcijama učenika Andrije i Filipa u istoj situaciji, naglasio je biskup, može se sagledati i osobni odnos svećenika prema Gospodinu, koji se posebno vidi u strahopoštovanju pred euharistijskom žrtvom. Taj su odnos svećenici dužni preispitivati i obnavljati kroz spremnost na darovanje svega sebe Gospodinu. Osobito je znakovit u Evanđelju nepoznati dječak koji sve ono što ima – pet kruhova i dvije ribe – stavlja nesebično na raspolaganje Isusu. Tek kada dademo sve, kada sve stavimo na raspolaganje, događa se istinska preobrazba, a Isusu su potrebni ljudi sa svim svojim osobnim različitostima i temperamentima, poput prvih učenika, koji su spremni sve svoje dati, zaključio je mons. Štironja u nagovoru.

Nakon kratke stanke, kotorski biskup je predočio svećenicima financijsko stanje u biskupiji po kanonskoj primopredaji. Potom se raspravljalo o različitim pitanja iz pastorala u kojem su posebno mjesto imali budući planovi za podjelu sakramenata krizme i prve pričesti. Svećenici su ukratko izvijestili biskupa o župnoj katehezi i broju vjeroučenika te opisali stanje i poteškoće s kojima se susreću u svojim župama. Biskup je izrazio zadovoljstvo na otvorenom i bratskom razgovoru, te potaknuo svećenike na ustrajan pastoralni rad osobito s mladima i zajedničko planiranje budućih aktivnosti u biskupiji. Susret je završio zajedničkom molitvom i objedom.