Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica čileanskom pravosuđu predala dokumente vezane uz slučajeve zlostavljanja u Crkvi

Vatikan (IKA)

Sveta Stolica predala je 22. ožujka državnom odvjetništvu u Čileu 20 dokumenata na ukupno 200 stranica vezanih uz slučajeve zlostavljanja u Crkvi.

 

Riječ je o djelomičnom odgovoru na zahtjev koji su uputili u kolovozu 2018., priopćilo je Ministarstvo pravosuđa, prenosi Vatican News pisanje čileanskih medija. Dokumenti se odnose na slučajeve zlostavljanja od strane svećenika i ostalih crkvenih djelatnika. Državno odvjetništvo trenutačno radi na 158 procesa protiv 219 crkvenih djelatnika, a u pitanju je 241 žrtva, od kojih je u vremenu zlostavljanja njih 123 bilo maloljetno.

Jedna od žrtava Juan Carlos Cruz, kojeg je svećenik zlostavljao kao mladića te je jedan od onih koji su najzaslužniji što je cijeli skandal otkriven, izrazio je razumijevanje što vatikanske ustanove nisu odmah proslijedile sve dokumente čileanskom državnom odvjetništvu. Naime, neke od žrtava koje su se povjerile posebnom istražitelju pape Franje nadbiskupu Charlesu Scicluni nisu željele da njihovi slučajevi budu raspravljani na „običnom sudu“, izjavio je Cruz za čileanski list „La Segunda”, dodavši da „to jest strašno, ali mora se poštovati“.

Ključne riječi:
Čile sud zlostavljanje