Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica: Nisu pronađeni dokazi protiv kardinala Lacroixa

Rim (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice je u utorak 21. svibnja 2024. objavio priopćenje u vezi sa zaključcima preliminarne kanonske istrage protiv nadbiskupa Québeca kardinala Géralda Cyprien Lacroixa.

U priopćenju se navodi da je papa Franjo 8. veljače 2024. povjerio mandat umirovljenom sucu Višeg suda u Québecu Andréu Denisu, radi rasvjetljavanja optužbe iznesene u kontekstu kolektivne tužbe protiv nadbiskupije Québec.

„Izvješće preliminarne kanonske istrage koju je proveo sudac zaključeno je 6. svibnja 2024. i proslijeđeno Svetom Ocu sljedećih dana“, dodaje se.

Navodi se da se prema izvješće, u svjetlu činjenica koje je sudac ispitao, ne mogu „identificirati bilo kakve radnje koje predstavljaju loše ponašanje ili zlostavljanje od strane kardinala Géralda C. Lacroixa. Slijedom toga, nije predviđen daljnji kanonski postupak.“

Također, Papa je ovlastio suca Denisa da objavi izjavu u kojoj će sažeti elemente svoje istrage, te ga je ovlastio da odgovori na sva s time povezana pitanja.

„Sveti Otac duboko zahvaljuje sucu Andréu Denisu što je u propisanom roku izvršio povjereni mu mandat i koji je izvršio nepristrano u kontekstu kolektivne tužbe protiv nadbiskupije Quebec“, piše na kraju priopćenja Tiskovnog ureda.

Podsjećamo, isti zaključak je 2022. donesen i u slučaju Lacroixovog prethodnika, kardinala Marca Armanda Ouelleta koji je nadbiskupijom Québec upravljao od 2002. do 2010.