Budi dio naše mreže
Izbornik

Nema elemenata za pokretanje istrage protiv kardinala Ouelleta zbog seksualnog napastovanja

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je u četvrtak 19. kolovoza 2022. da je papa Franjo procijenio da nema dovoljno elemenata za pokretanje kanonske istrage protiv kanadskog kardinala Marca Ouelleta, prefekta Dikasterija za biskupe, optuženog za seksualno napastovanje žene F. prije više od 10 godina.

U priopćenju piše da „s obzirom na navode objavljene u medijima posljednjih dana, koji se tiču ​​kardinala Marca Ouelleta, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni izjavljuje da je ‚završena preliminarna istraga koju je Papa povjerio o. Jacquesu Servaisu, SJ, čiji je zaključak bio da nema elemenata za pokretanje procesa protiv kardinala Ouelleta za seksualno napastovanje, nakon što se nanovo konzultirao s o. Servaisom i dobio potvrdu da nema osnova za pokretanje istrage zbog seksualnog napastovanja na osobu F. od strane kardinala Ouelleta. Ni u izvješću koje je napisala i poslala Svetom Ocu, ni u svjedočenju putem Zooma koje sam naknadno uzeo u nazočnosti člana ad hoc biskupijskog povjerenstva, ta osoba nije iznijela optužbu koja bi dala materiju za takvu istragu., i nakon daljnjih relevantnih konzultacija, papa Franjo izjavljuje da nema dovoljno elemenata za otvaranje kanonske istrage za seksualno napastovanje osobe F. od strane kardinala Ouelleta‘“.

Podsjećamo, ​​kardinal Ouellet optužen je da je kao nadbiskup Quebeca (2002. – 2010.) seksualno napastovao pastoralnu djelatnicu F. Navodi su dio zajedničke tužbe za seksualno zlostavljanje koja uključuje iskaze stotinjak svjedoka, navodnih žrtava svećenika i drugih crkvenih djelatnika od 1940. do danas. Tužba, podignuta u utorak 16. kolovoza, obuhvaća 88 svećenika optuženih za zlostavljanje (Bitno).